Else Berit har plukket søppel for Kirkens Bymisjon i flere år: Kjenner flere som panter for å overleve

FORNØYD: Else Berit Grindheim fra Kirkens Bysmisjon er fornøyd med nye flaskestativ laget av elevbedriften Innostreet, på bosspann.

FORNØYD: Else Berit Grindheim fra Kirkens Bysmisjon er fornøyd med nye flaskestativ laget av elevbedriften Innostreet, på bosspann. Foto:

Else Berit Grindheim synes det er helt fantastisk at ungdomsbedriften Innostreet fra Haugaland videregående skole har gjort jobben hennes lettere.

DEL

HAUGESUND: Grindheim er en av flere som kommer innom Kirkens Bymisjon for å hjelpe til med å plukke søppel og rydde Haugesunds gater.

Nå har hun for første gang sett de nye pantestativene som en ungdomsbedrift fra Haugaland videregående skole har laget, og som ble kjøpt av kommunen. Stativene er plassert rundt bykjernen.

– For en snål oppfinnelse! Vi som plukker søppel finner så mye tomflasker, og dette er en kjempefin løsning for flaskene vi finner. Da kan de som ikke har penger bare gå og hente flaskene, sier hun.

Pantestativet er som en ring som henger rundt søppelbøtten med ti «koppholdere» rundt. Der kan man sette fra seg tomflaskene om man ikke har lyst til å bære på dem, og så kan de som trenger det ta flaskene til pant.

På den måten ønsket ungdomsbedriften Innostreet å hjelpe både miljøet og byens flaskepantere.

Kjenner flere som må pante

Grindheim sier at hun kjenner flere som må pante flasker for å overleve.

– De går med hendene nedi søppelbøttene, og det er ikke bra. Det er mye bakterier, og sjansen er stor for å stikke seg på sprøyter og annet utstyr, sier hun, og legger til at med tanke på smittesituasjonen er det nok heller ikke så lurt å ta på ting som andre kan ha tatt på.

Hun skryter av elevene som har funnet på dette.

– Dette er absolutt en genial løsning. Det er alltid noen som trenger tomflaskene. Ungdommene er smarte som har kommet på dette. Det er nesten litt morsomt at vi som går i det hver dag ikke har tenkt på det samme, ler hun.

Kirkens Bymisjon: – Utrolig fint

Linn Kari Lie jobber i Kirkens Bymisjon, og kjenner mange av de som plukker søppel.

– Jeg synes dette stativet ser veldig bra ut. Det er gøy at elevene tenker i disse baner. Jeg håper bare at det er noe som får stå i fred, og at ikke folk ødelegger det. Jeg tror det kan være til stor hjelp for de som trenger flaskene.

Hun forteller at det ble snakket om de nye stativene på morgenmøtet fredag morgen, før søppelplukkerne skulle ut å rydde gatene.

– De synes det er utrolig fint at dette har kommet, og synes det er helt supert at noen ønsker å gjøre deres jobb lettere, sier Lie.

Hun sier at det pleier å være plass til ti stykk som ønsker å plukke søppel tre ganger i uken, og at flere benytter seg av tilbudet.

Artikkeltags