KARMØY/HAUGESUND: Verdens overdosedag Karmøy ble for første gang arrangert i Kopervik kirke i fjor. Da fortalte blant annet Ingrid Susegg om sønnen som begynte å ruse seg da han var 14 år.

Det tok mange år før hun klarte å be om hjelp for sin egen del.

Initiativtaker til arrangementet er Siri Nærum Lundberg fra Kopervik. Hun er utdannet sosionom. Det har vært en årlig overdosedag-markering i Haugesund siden 1998, og hun ønsket at dette også markeres i Karmøy siden det er mange her som er berørt.

Hun fikk mange gode tilbakemeldinger etter arrangementet i fjor. Torsdag 29. august og lørdag 31. august markeres overdosedagen i Karmøy og Haugesund.

Nytt i år er at dagen i Karmøy er et samarbeid mellom kommunens SLT-koordinator, Kopervik menighet og frivillige organisasjoner.

– Vi ønsker å vise at det er mange som jobber med aktive rusavhengige, etterarbeid og pårørende, sier Lundberg.

Frivillige organisasjoner og helseforetaket vil ha stands både på Amfi-senteret i Åkrehamn, Oasen og Coop Extra i Kopervik for å synliggjøre bredden av tilbud.

Disse stiller på stand: DPS, Helse Fonna, Barnevernet, Helsestasjon for ungdom, Karmsund ABR-senter, Veiledningssenter for Pårørende, Frelsesarmeen Kopervik, Håpets havn og Møteplassen.

Et nytt tilbud som starter opp i Kopervik kirke i regi av Haugaland KFUK/KFUM er Forandringshuset. Det er et åpent aktivitetsbud for ungdom for å forebygge ensomhet.

– Viktig arbeid

Sokneprest Kristian Støle er glad for at Verdens overdosedag kan markeres i kirken.

– Det skaper en høytid, understreker alvoret og at det er et viktig arbeid. Det er en dag for å minnes og gi håp. Kirken er en viktig aktør for å løfte fram håpet, sier han.

Gruppa A-men, fra Sammen Senteret T3 i Haugesund, skal synge både i Kopervik kirke torsdag og i Haugesund lørdag.

I april i fjor hadde Haugesunds Avis et intervju med Jostein Jensen og Eigil Karlsen i A-men.

Les også

Av legen fikk jeg morfin som smertestillende. Min far og bror fikk kreft og døde, og min mor ble hektet på piller

Disse deltar under arrangementet i Kopervik kirke torsdag 29. august: Stangaland Brass, Kopervik Gospelkor, A-Men, Mercedes Aarvik, Karl Olav Sundfør, Sveinung Stensland og sokneprest Kristian Støle. Det blir også roseseremoni og lystenning.

Programmet i Haugesund lørdag 31. august: Stand v/Fiskerne i Haraldsgata kl. 12.00–14.00. Markering av overdosedødsfall, stand med representanter fra fagfeltet og brukerorganisasjoner, demonstrasjon av førstehjelp, musikk ved A-men og appell fra Bent Høie, samt appell fra et brukerperspektiv. Servering av vafler.

Gudstjeneste med lystenning i Vår Frelsers kirke. Markering av overdosedødsfall, lystenning, musikk av A-men og appell. Liturgi v/Gro S. Håvåg og Lars B. Hellerdal (Kirkens Bymisjon). Kantor Leiv Rossehaug. Appell v/Elin Frønsdal (Frelsesarmeen).

– Det er åpent for alle, men spesielt velkommen til pårørende og mennesker med ruserfaring, sier bymisjonsdiakon Lars Breivik Hellerdal.