En gledelig merkedag

Først: Sven Svensen fikk den første covid-vaksinen i Haugesund.

Først: Sven Svensen fikk den første covid-vaksinen i Haugesund. Foto:

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Litt før klokken 12 onsdag 6. januar 2021 startet endelig vaksineringen mot covid-19 også på Haugalandet. Sven Svensen, beboer på Udland omsorgssenter, stilte opp som den første. Rolig, med sin fineste kofte, tok Svensen fornøyd imot sprøytestikket mens kameraene gikk. Den tidligere legen svarte fornuftig og nøkternt på spørsmålene.

Jo, han har vært litt bekymret for korona. Nei, man kan ikke være helt trygg for bivirkninger av vaksinen, men risikoen ved sykdommen er uansett veldig mye større.

Kloke ord fra en erfaren fagmann som stoler på helsemyndighetenes vurderinger, og som ser på vaksinen som en seier for vitenskapen. Det er vi enige i. Det er imponerende at vi nå har vaksiner tilgjengelig. Selv om mye fortsatt har en grad av usikkerhet, med muterende virus og nye teknologier – er vi nå nærmere en normal hverdag.

Så er vi fortsatt utålmodige. Det er vaksinen fra BioNTech og Pfizer som er godkjent og settes nå. Spørsmålene som stilles om myndighetenes strategi for å spre de første ganske få dosene utover landet, er berettigede. Kunne dette vært gjort smartere og raskere?

Så er flere vaksiner ganske nære, og det er ventet at tilgangen vil øke ganske snart. Da får vi tro at staten og kommunene er klare til å få vaksinene ut og satt effektivt etter prioriteringslistene.

Samtidig stoler vi på at takten også er tilpasset det faktum at dette er en ny vaksine, godt testet, men hvor mulige bivirkninger ikke er overvåket over så lang tid som normalt.

Alt tyder på at vaksinen er så trygg vi kan vente, men åpenhet om bivirkninger er viktig for at folk kan gjøre gode og informerte beslutninger om å takke ja til vaksinen, når det er deres tur. Det er frivillig å vaksinere seg, folk har lov å være skeptiske, men udokumentert skremselspropaganda vil vi ha oss frabedt.

Vaksinering er en dugnad. Vi er i gang!

Vi er nå nærmere en normal hverdag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken