Det nærmer seg nå 17. mai igjen, og i år kan vi endelig feire dagen. Det er flere tradisjoner som går igjen på denne dagen, og en av de eldste er kapproingen i Smedasundet, som ble avholdt første gang i 1888. Denne har vært avholdt hvert år med unntak under krigen og covidpandemien. Nå som det blir kapproing igjen, synes jeg at Haugesunds Avis burde vise seg som en skikkelig lokalavis og skrive litt om historien for denne lange tradisjonen. Dere skrev blant annet i 2010 at ikke blir noen 17. mai uten kapproingen. I den forbindelse må det inkluderes en bred omtale av Stiftelsen Indre kai som står som arrangør av roingen siden 1984, og reddet tradisjonen. De har også vedlikeholdt livbåtene i alle disse årene. Det som har vært skrevet i avisa de siste årene har vært skammelig lite.

Jeg er innflytter til byen, men har bodd her i snart 40 år. Jeg har hørt noen historier tilbake i tid. Det var blant annet en hard konkurranse mellom ungdommen fra Bakarøynå og Risøy. De hadde egne båter som de vedlikeholdt, og under treningen før 17. mai rodde frem og tilbake til Føynå. Dagen før roingen trakk de opp båtene og smurte dem inn med parafinvoks for at de skulle gli bedre i vannet. De første årene rodde de rundt Risøy i tomannsbåter eller enmannsbåter. Det finnes sikkert mange flere historier som burde fortelles, slik at dagens yngre generasjon kunne lære litt om denne gamle tradisjonen.

Jeg har lyst til å utfordre Haugesunds Avis og andre bedrifter og organisasjoner til å stille lag, dere trenger bare sju personer. Avisen kan klare dette mellom morgenprosesjonen og barnetoget. Båtene ligger tilgjengelige i Smedasundet for trening. TV Haugaland burde også dekke denne tradisjonen, kanskje stille med lag de også. Dere må ikke tenke på at dere for gamle. Det et lag som har deltatt i flere år med en gjennomsnittsalder på over 60 år, og de skal delta i år også.