FOTBALL: I en høydramatisk kamp vant Avaldsnes 2–1 etter ekstraomganger mot Ørevoll Hosle i den avgjørende kvalifiseringskampen.

– Vi var dårlige i dag spillemessig, men nå gir jeg blanke i det. Vi skulle ha en feiring etterpå uansett, men det blir en litt annen ramme nå.

– Dette er en ufattelig følelse, sier en rørt John Arne Riise til Haugesunds Avis like etter kampen.

– Trener du Avaldsnes neste år også?

– 100 %, smiler Riise.

Gi Santos ga Avaldsnes ledelsen tidlig i kampen, men Øvrevoll Hosle utlignet til 1–1 i 2. omgang.

Etter 1–1 ved full tid ble det ekstraomganger. De var jevnspilte og sjansefattige, men da alle begynte å innstille seg på straffesparkkonkurranse dukket Kaja Olsen opp på en dødball.

2–1 til Avaldsnes og dermed Toppserie 2023 på vårt lokale eliteserielag på kvinnesiden.

Scoret etter åtte minutter

Etter noen jevne åpningsminutter, fikk Avaldsnes det tidlige målet de ønsket.

Selma Løvås slo en glimrende ball i bakrom mot Gi Santos. Den omskolerte forsvarsspilleren viste seg som en kald og god avslutter da hun rundet keeper før hun trillet ballen i det tomme målet.

Dermed 1–0 til Avaldsnes i det åttende minutt og en strålende start på kampen for John Arne Riises lag.

Etter scoringen kom bortelaget stadig bedre med og var det spillmessig beste laget. Spesielt høyrekant Berre var et uromoment for bortelaget.

Men til tross for at bortelaget hadde flere farlige angrep og dødballer, skapte ikke Øvrevoll Hosle noen klare målsjanser i 1. omgang. Avaldsnes-keeper Siri Ervik måtte være aktiv gjennom hele omgangen, men ble ikke satt på noen store prøver.

Avaldsnes skapte heller ikke noen store målsjanser foruten målet, men Gi Santos var utvilsomt den som skapte mest trøbbel for Øvrevoll Hosle. Hun hadde et godt skudd fra 20 meter som keeper måtte slå til corner og en heading på en corner som ikke var ufarlige.

Må klare seg uten nøkkelspiller

Utlignet et kvarter ut i 2. omgang

Øvrevoll Hosle gjorde et bytte i pausen. Joshualyn Reeves, bortelagets antatt beste spiss, hadde startet på benken. Hun kom inn i pausen.

Etter et åpningskvarter som lignet 1. omgang – uten målsjanser, men med Øvrevoll Hosle som det førende laget spillmessig – gjorde John Arne Riise klart et dobbeltbytte. Kristina Svandal og Viktoria Sørensen sto klar til å byttes inn, men før Avaldsnes rakk å gjøre byttene scoret bortelaget.

Avaldsnes fikk ikke klarert en corner skikkelig og bortelaget fikk slått inn på nytt. Et innlegg mot bakerste stolpe gikk over Kaja Olsen og Celine Larsen satte ballen i mål fra kort hold.

Umiddelbart etter scoringen kom Svandal og Sørensen inn på topp for Gi Santos og Ida M. Natvik, og Svandal var svært nær å gi Avaldsnes ledelsen like etter. Selma Løvås la flott tilbake 45 grader til en godt plassert Kristina Svandal. Svandal avsluttet kontant fra god posisjon, men avslutningen gikk utenfor.

Resten av de første 90 minuttene forløp med noen nesten-muligheter til begge lag, men ingen av lagene hadde flere store målsjanser. Dermed sto det 1–1 da dommer Brudvik blåste for 90 minutter.

Nesten fra Sørensen

Etter nærmere ti minutter av første ekstraomgang kom Hanna Dahl på et strålende raid på Avaldsnes sin venstrekant. Avaldsnes-kapteinen fant så innbytter Viktoria Sørensen med et flott innlegg, men helten fra Røa-kampen klarte ikke å styre headingen mellom stengene. Svært nær 2–1 til Avaldsnes.

Avaldsnes gjorde like etter et bytte. Marion Mannes Haugland kom inn på høyre vingback for Selma Løvås.

På overtid av overtid i 1. ekstraomgang var bortelaget farlig frampå, men en heading fra kort hold endte i hanskene til keeper Siri Ervik.

Olsen avgjorde

Fire minutter før tiden var over i 2. ekstraomgang, kom muligheten hjemmelaget hadde ventet på. Et frispark fra Hanna Dahl ble ikke klarert av bortelaget. Etter litt klabb og babb i feltet, fikk midtstopper Kaja Olsen tuppet ballen i mål fra kort hold. Dermed 2–1 til Avaldsnes til ellevill jubel.

Hanna Dahl måtte byttes ut like etterpå etter å ha slitt med krampe i forkant av scoringen. Like etter måtte nok en Avaldsnes-spiller ut i full strekk grunnet krampe. Da Kaja Olsen.

Det ble spilt nesten tre minutter med overtid i 2. ekstraomgang, men Avaldsnes sto imot det som kom og kunne til slutt juble for at det blir spill i Toppserien også i 2023.

Kampfakta

Avaldsnes – Øvrevoll Hosle 2–1 (1–0 til pause, 1–1 etter ordinær tid)

Toppserien – kvalifiseringsspillkamp

Avaldsnes idrettssenter

Mål: 1–0 Gi Santos (8), 1–1 Celine Larsen (60), Kaja Olsen (116)

Målsjanser: 4–2

Gult kort: Evelyn Badu og Selma Løvås, Avaldsnes, Anja Avdal, Øvrevoll Hosle

Dommer: Sondre Brudvik, Tertnes

Tilskuere: 1.230

Avaldsnes (5-3-2): Siri Ervik 5 – Selma Løvås 5 (Marion Mannes Haugland fra 99.), Trine Øritzland 5, Kaja Olsen 6, Hanna Dahl 6 (Sydney Blomquist fra 118.), Emma Endresen 5 – Maya Ladhani 4, Sandra Østenstad 4, Evelyn Badu 4 – Ida Mortensen Natvik 3 (Kristina Svandal fra 61.), Gi Santos 5 (Viktoria Sørensen fra 61.)