Gå til sidens hovedinnhold

Er barnehagelærere og barna sitt smittevern mindre viktig?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På vegne av barnehageansatte i Haugesund, Tysvær og Karmøy kommune, håper jeg at Utdanningsforbundet taler vår sak om rødt nivå i barnehager.

Det oppleves som vi gjentatt blir glemt i denne pandemien, og at både vårt og barnas smittevern er mindre viktig.

Når vi driftes på gult nivå har vi mange nærkontakter, og risikoen for både smitte og å havne i karantene er større. Vi ønsker å arbeide forebyggende, for at barn skal ha muligheten til å være i barnehagen mest mulig.

Rødt nivå innebærer faste grupper, hvor både barn og ansatte får mindre personer å forholde seg til.

Vår hovedoppgave i barnehagen er å gi omsorg, noe alle barn har krav på å få. Vi har ikke mulighet til å holde avstand, som gjentatt blir beskrevet som det viktigste smitteverntiltaket vi kan gjøre. Med mindre grupper, opplever jeg/vi at vi føler oss tryggere i arbeidet vårt.

Med økende smittetrend blant barn og unge, opplever jeg at det er merkelig at vi i barnehager ikke blir hørt.

Om smitten fortsetter i barnehager som driftes på gult nivå, vil det også ta lenger tid før vi havner på grønt nivå, og får gå tilbake til normalen. Jeg ønsker å arbeide for barns beste, men sliter med å forstå hvordan det er inngripende for barn å være i faste grupper med kortere dager. Det blir mer inngripende for barn å havne i karantener grunnet smitte i barnehagen, hvor de blir helt isolert fra jevnaldrende.

Vi ansatte har også et liv utenfor arbeidsplassen, med familier vi bor sammen med.

Det å hele tiden engste seg over at en har opptil 30 (70 for oss som arbeider på to avdelinger) nærkontakter på jobb, i tillegg til alle foreldre og besteforeldre som vi møter i hente- og bringesituasjoner, går utover psyken.

I de fleste yrker har en mulighet til å skjerme seg fra smitte, ved å holde avstand og eller bruke smittevernsutstyr. Vi har ingenting annet enn håndsprit.

Malin Lie ULVIK

Barnehagelærer Karmøy

Kommentarer til denne saken