OSLO: - Etne kommune har lenge hatt et ønske om å få vinmonopol. Søknaden vår har ligget lenge, men vi har passet på å oppdatere den hvert år. Dette betyr enormt mye for handelen i Etne sentrum og sikkert også for de mange haugalendingene som kjører forbi her daglig, sier Sørheim.

Han forteller at Vinmonopolets avgjørelse også passer godt med at kommunen satser hardt på reiseliv.

I sentrum?

Planene forutsetter at Vinmonopolet finner egnede lokaler i den enkelte kommune.

– Vi ønsker å åpne en god miks av små og mellomstore butikker neste år. De fleste kommer i små distriktskommuner og vil ytterligere bedre tilgjengeligheten til Vinmonopolet i distriktene, sier administrerende direktør Kai G. Henriksen i Vinmonopolet etter torsdagens styrevedtak.

Ordfører Sørheim i Etne gjør regning med at de sammen skal klare å finne egnede lokaler til det nye polutsalget.

- Jeg går ut fra at det er Etne sentrum som er mest aktuelt, sier ordføreren.

På lik linje med Ølen

Ved utgangen av neste år vil Vinmonopolet med dette ha 290 butikker i Norge. Med dette bor 89 prosent av befolkningen i kommuner der det finnes polutsalg, mens 95 prosent bor nærmere enn 30 kilometer fra nærmeste Vinmonopol.

Etableringen av de nye butikkene er basert på en samlet vurdering av geografisk dekning på landsbasis og på kravet til lønnsomhet.

Etne-ordføreren forteller at han har vært på flere møter med Vinmonopolet de siste årene og at han har sett en endring i både kriterier og krav.

- Dette er virkelig bra for Etne. Jeg legger ikke skjul på at vi var virkelig skuffet da Ølen fikk polutsalg i 2009, sier Sørheim.

Etne kommune har litt over 4.000 innbyggere fordelt på 694 kvadratkilometere. Den største befolkningstettheten finnes langs Etnesjøen der cirka 1.100 av kommunens innbyggere bor.