Stenger Etneelva

STORLAKS: I år blir det ingen storlaks som denne Tom Hardeland tok i sone 10. Men målet med å stenge Etneelva i 2010, er å sikre at slike rugger også kan fiskes i framtiden.ARKIVFOTO: ALFRED AASE

STORLAKS: I år blir det ingen storlaks som denne Tom Hardeland tok i sone 10. Men målet med å stenge Etneelva i 2010, er å sikre at slike rugger også kan fiskes i framtiden.ARKIVFOTO: ALFRED AASE

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Et overveldende flertall i Etne Elveeigarlag gikk i går kveld inn for å stenge Etneelva for fiske i 2010.

DEL

ETNE: Det var ventet høy temperatur under debatten. Stenging av elva betyr også tap av inntekter for salg av kort, og ikke minst tapte inntekter for næringslivet i Etne.

– Det var en veldig god diskusjon med saklige og veloverveide synspunkter både for stenging og fiske. Hensynet til næringslivet er viktig, men da det kom til avstemming var det bare en som stemte imot stenging. Det overveldende flertallet valgte villaksen framfor alt, sier Vidar Børretzen, som også tok gjenvalg som leder av elveeierlaget.

Halvert fangst i fjor

De klare tallene ser ut til å være det som overbeviste årsmøtet. Siden 2006 har fangstene gått nedover. I fjor ble elva stengt ti dager før sesongslutt, og fangsten endte på halvparten av 2008.

– Vi nådde heller ikke mer en halvparten av gytebestandsmålet. Prognosene for tilbakevandring er også så svake at vi ikke kunne regne med å nå gytebestandsmålet i år heller, sier Børretzen.

Han mener et samlet elveeierlag står sterkere enn noen gang i kampen for villaksen.

– Får en del utfordringer

– Vi kan med større kraft enn før stille krav og legge press på både oppdrettsnæringen og myndighetene for å få hjelp til å berge en av de få villaksstammene som er igjen i Hordaland.

– Hvordan vil elveeierlaget gripe an forvaltningen av elva når ingen fisker der?

– Vi får en del utfordringer framover. Styret vil komme sammen ganske fort for å sette i gang arbeidet med en plan for hvordan vi skal gripe an blant annet problemene med rømt oppdrettslaks. Men ved å stenge elva har vi gitt oss selv, og ikke minst villaksen, et bedre utgangspunkt enn om vi hadde åpnet for fiske, sier Børretzen.

Få elver så godt overvåket

Fiskeforvalter Atle Kambestad hos fylkesmannen i Hordaland, tror også at elveeierlaget kommer styrket ut av å stå samlet.

– Avgjørelsen om å stenge er i tråd med det vi er blitt enige om. Elveeierlaget har fått en bred ramme og har ansvaret selv. Jeg synes det er flott at de har tatt dette ansvaret og stenger elva for denne sesongen, sier Kambestad.

Han understreker at det ikke er mange elver som har så bra overvåking som Etneelva. Det er noe både fylkesmannen og Direktoratet for naturforvaltning vil bidra til at fortsetter.

Artikkeltags