Enslaved ved en milepæl

Enslaved ved de to hovedmennene, Ivar Bjørnson (t.v.) og Grutle Kjellson. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Enslaved ved de to hovedmennene, Ivar Bjørnson (t.v.) og Grutle Kjellson. Foto: Gitte Johannessen / NTB Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Vi har en milepælfølelse nå, sier Ivar Bjørnson og skotter mot Grutle Kjellson.

DEL

OSLO: De to musikalske tungvekterne i Enslaved føler nemlig at "Riitiir" er det mest totale albumet de har levert. Der de to foregående har fremstått som mer spesialiserte, representerer "Riitiir" noe nytt for metalveteranene.Det er en ganske heftig påstand å komme med, selv for dem: For av de 12 albumene det har blitt på 21 år, har det vanket Spellemann i metalklassen for hvert eneste ett av de fire siste albumene – noe som er nærmest uten sidestykke. Men forventningspress benekter de to hårfagre herrene at de føler. Tvert om.
– Vi tenker aldri på hva forrige plate oppnådde, så det er ingen hemsko. Vår filosofi er enkel, neste plate skal alltid bli bedre enn forrige. Vi lager dette for oss selv, ut fra hva som er vår egen favorittmusikk og ønsket om å være kreative. Derfor har tryggheten bare vokst med årene, på at vi kan gjøre nesten hva vi vil, sier Grutle.

Åpen for alt

Han bidrar med en del låttekster, mens det er Ivar som gjør all musikken og øvrig tekst. Tryggheten gjør at de gjerne ser langt utenfor metalsjangeren for inspirasjon, og enda lengre enn bare musikk.

– Det er bare blitt lettere og lettere, sier Grutle, som siterer Voltaire på at man kan la seg inspirere av alt.

– Det handler om å være åpen for inspirasjon, sier Ivar, som tror suksessen til Enslaved ("for i dag er det en suksess bare å ha eksistert i 21 år") handler om interessen for musikk og kunst hos medlemmene.

Men bak det hele finnes det et bevisst standpunkt. Om å være antihyklerske, og gjøre egne valg ut fra verdier de står for.

– Det koker ned til at vi har et livsstandpunkt, som ikke nødvendigvis er politisk eller spesifikt antireligiøst. Men at vi har gjort kvalifiserte beslutninger om våre verdier, sier Ivar.

Finner metaforer

Det bærer tekstene preg av. Der graver de to seg tilbake til norrøn mytologi og til runene, for å finne metaforer som gir rom for publikums egen tolkning.

– Vi abstraherer det vekk fra Ivar og Grutle og Bergen anno 2012, i håp om at de vil leve i mange år etterpå – som sagnene gjør, sier Ivar.

– For meg er de gamle mytene en projisering av krefter inni meg selv.

Albumtittelen, "Riitiir", er et ord Enslaved selv konstruerte. Men som henspiller på de grunnleggende ritualene som er felles for alle mennesker, den måten vi anskuer oss selv på, ifølge Grutle, og snakker om likhetene mellom alt fra inuittenes tro til hinduismen.

– Når man går tilbake i oss selv, til den norrøne mytologien, da kommer man også nærmere de globale fellestrekkene med andre urreligioner. I en tid da vi er redd egenkulturen, er det ganske tankevekkende, utdyper Ivar.

Mageplaskdommere

Så bestiller de to seg hver sin nye øl – nøye utplukket fra menyen, og forteller at de gleder seg til senhøstens forestående USA-turné. Den følger en "liten, jovial klubbrunde" i Norge i oktober.

– Vi er ølgutter, og det er veldig mange bra mikrobryggerier i USA. Så når vi er på turné, setter vi på vekkerklokkene og rusler ut på dagtid for å smake, forteller Grutle.

Et annet høydepunkt blir å være dommer i mageplaskkonkurransen om bord på metalcruiset "Barge To Hell".

– Jeg ser nesten mer frem til det enn til alt annet om bord, gliser han.

– Der er vi en hel båt med folk som er i samme båt som oss, sier Ivar om cruiset fra Miama til Bahamas, der andre headlinere er Sepultura og Behemoth og Enslaved skal gjøre to konserter.

Fakta: Enslaved

(Lytt til musikken i linkene)

* Debuterte med "Vikingligr Veldi" i 1994. De fire siste albumene, "Axioma Ethica Odin" (2010), "Vertebrae" (2008), "Ruun" (2006) og "Isa" (2004), har alle vunnet Spellemannpris i metalklassen

* Består av: Ivar Bjørnson (fra Etne), Grutle Kjellson (fra Sveio), Ice Dale (Arve Isdal fra Stord), Herbrand Larsen og Cato Bekkevold

* Turnéliste: 4. oktober – Blæst, Trondheim, 5. oktober – John Dee, Oslo, 6. oktober – Gregers Bar, Hamar, 25. oktober – Kick, Kristiansand, 26. oktober – Folken, Stavanger, 2. november – Arena, Stord, 3. november – Høvleriet, Haugesund.

(©NTB)

Artikkeltags