LANDET RUNDT (Nettavisen): Onsdag 4. januar skulle en kvinne på Østlandet handle inn svinekjøttdeig til middagen sin. Hun dro til Kiwi Eiksmarka, og kjøpte med seg en pakke Folkets kjøttdeig med 100 % kjøtt. Det er i hvert fall det som hevdes på pakken. Inni pakken var det derimot også biter av blå plast:

– Jeg tenkte først at det kanskje var en del av det papiret som ligger under kjøttet. Men da jeg tok på det så kjente jeg at det var myk plast. Jeg fant flere biter. Det er jo kjøttdeig så det er jo … ja, finhakket, sier kvinnen til Nettavisen.

Hun ønsker ikke å stå fram med navn og bilde, men Nettavisen kjenner identiteten hennes.

Etter opplevelsen tok hun bilder av det hele, og sendte det samme dag inn til Norfersk, som er produsenten av kjøttdeigen.

Etter en liten runde internt, skriver en medarbeider fra Norfersks forbrukersenter følgende i en e-post til kvinnen:

«Ut ifra bildene så ser dette ut som en biter av en plasthanske som brukes i produksjon. Dette er mest sannsynlig en ubrukt hanske, men det er uansett beklagelig at denne ikke ble oppdaget før. Vi vil gjøre nødvendige tiltak for å unngå at dette skjer igjen.»

– Jeg bryr meg jo ikke om den er brukt eller ikke. Den skal ikke være der, sier kvinnen til Nettavisen.

I tillegg blir kunden i e-posten tilbudt en kompensasjon, og bedt om å oppgi kontonummer. Dette gjør hun, og antar at alle kjøttdeigsprodukter fra samme produksjon blir kalt tilbake.

Enda mer plast

Man skulle tro historien sluttet der, men det gjør den ikke.

Fredag 6. januar drar kvinnen igjen på butikken for å handle svinekjøttdeig, denne gangen hos Meny Fornebu. Også de får levert kjøttdeig produsert av Norfersk, men selger den under sitt eget navn. Derfor var ikke kvinnen klar over at også denne pakken med kjøttdeig var produsert av samme bedrift.

Norfersk legger seg flat i saken, og sier de tar den alvorlig. Les hele tilsvaret lenger nede.

Igjen oppdager kvinnen små biter med blå plast i kjøttdeigen, når hun åpner pakken noen dager senere. Og prosessen gjentar seg:

«Så synd å høre at du har opplevd dette igjen, som er ikke bra. Har du opplysninger fra disse pakkene? Det er mulig at disse kan være fra samme parti som din tidligere henvendelse. Jeg vil gjerne melde det videre til fabrikken.» skriver forbrukersenteret denne gangen, før de følger opp litt senere:

«Dette ser ut som det er samme fremmedlegeme funnet i tidligere pakke dessverre. Beklager så mye at du måtte oppleve dette igjen! Jeg har tatt det videre med ansvarlig kvalitetsleder. Som nevnt tidligere vil vi gjøre nødvendige tiltak for å unngå at dette skjer igjen. Vi setter stor pris på at du tar deg tid til å melde ifra til oss.»

Lovnaden om kompensasjon gjentas også, men noe om en eventuell tilbaketrekking av kjøttdeigspartiet nevnes aldri.

– Og jeg synes det var så merkelig at det ikke sto noe om det på butikken eller i nyhetene, at produktene var trukket tilbake. I det minste en advarsel om at folk burde passe på, sier kvinnen til Nettavisen.

Les også: Snussalget eksploderer for de norske gründerne – stygg smell for lavpriskjedene

– Liten helsemessig risiko

Nettavisen har tatt kontakt med Norfersk, og spurt hva de tenker om saken. I en e-post skriver kvalitetsleder Elise Sælid:

– Dette er veldig uheldig og vi beklager så mye kundens dårlige opplevelse av vårt produkt. Saken tas alvorlig og avvikshåndteres internt hos oss.

På spørsmål om hvor mange henvendelser de har fått, hvorfor ikke saken har vært offentlig kjent og hvorfor kjøttdeigen ikke har blitt trukket tilbake, svarer Sælid:

– Vi har mottatt totalt tre henvendelser på disse to partiene. Ved mottakelse av slike henvendelser så vurderes det fortløpende risiko for forbruker og omfanget saken kan ha. Her ble det ikke besluttet tilbaketrekking på produktet med grunnlag av omfanget og at det er liten helsemessig risiko for forbruker. Produktene har nå gått ut på dato og vil ikke kunne finnes i butikk.

Hun legger til at de nå vil gå gjennom «interne rutiner på nytt for å hindre at dette skal skje igjen.»

– Skulle flere kunder oppleve dette så vil de kunne henvende seg i butikk og få pengene tilbake, avslutter Sælid.

Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen, som både Kiwi og Meny er en del av, bekrefter at Norfersk har informert dem om situasjonen og deres håndtering av den. Da de ble informert var de aktuelle partiene allerede gått ut på dato, og Søyland sier at de støtter vurderingen Norfersk gjorde den gang.

– Vi forholder oss til det som er situasjonen når vi får beskjed, og vi stoler på at produsenten gjør de riktige vurderingene, sier hun til Nettavisen.

Søyland synes det er uheldig at kunder har fått kjøpt kjøttdeig med plastbiter i deres butikker.

– Det er sånt som i utgangspunktet ikke skal skje. Alle produsenter har klare krav til hvordan slike ting unngås, men det går ikke an å gardere seg hundre prosent. Derfor er det viktigste for å oss å håndtere det så godt som mulig når det skjer, sier hun.

Les også: Overvektige må selv punge ut for «mirakelmedisin»

– Ikke en big deal?

Kvinnen som Nettavisen har pratet med har også vært i kontakt med Meny, og synes det er rart at heller ikke de har advart om plastbiter i kjøttdeigen. Kvinnen er ikke født og oppvokst i Norge, men flyttet hit for litt over fem år siden. En venninne ba henne ta kontakt med Mattilsynet.

– Men de reagerte ikke på det. Så da tenkte jeg: «Ok, kanskje dette ikke er en «big deal» her i Norge?»

Mattilsynet avdeling Østfold og Follo bekrefter overfor Nettavisen at de har mottatt en henvendelse om plastbiter i kjøttdeig i forrige uke.

– Vi tok umiddelbart kontakt med Norfersk som er produsent av kjøttdeigen, skriver avdelingssjef Jorunn Aasgaard Grini i en e-post.

Grini påpeker at det er virksomhetens ansvar å vurdere om produktet skal trekkes tilbake eller ikke.

– I dette tilfellet valgte virksomheten å ikke trekke produktene med bakgrunn i risikovurderingen de gjorde. Mattilsynet er informert om risikovurderingen i etterkant av hendelsen, skriver hun.

Selv turte ikke kvinnen som Nettavisen har vært i kontakt med å spise kjøttdeigen, men hun snakket senere med naboen sin.

– Og hun hadde også sett små blå biter, men hun visste ikke hva det var, så hun hadde bare spist det. Jeg er sikker på at det er mange som har konsumert dette, sier kvinnen til Nettavisen.

Les også: Stjal som en ravn fra passasjerene

Holder seg unna kjøttdeig fremover

Nettavisen har også vært i kontakt med naboen hennes, som bekrefter historien: Det var små biter med plast i to kjøttdeigpakker som også hun hadde kjøpt. Dette ble gjort rett før nyttår. Da den første ble tilberedt visste hun ikke hva det var, men etter å ha pratet med kvinnen Nettavisen har pratet med gikk alarmen før pakke to ble tilberedt og spist.

Kvinnen legger til at bitene er så små at de er ganske vanskelige å få øye på.

Kjøttdeigen fra Kiwi hadde siste forbruksdag 11. januar, den fra Meny 12. januar. Pakkene var fra to forskjellige partier med batchnummer 829301 og 828816 som består av totalt 8442 pakker.

Det har ikke blitt mye kjøttdeig på kvinnen etter den siste opplevelsen:

– Nei, nå holder jeg meg unna. Etter den første gangen så sa de at de kom til å gjennomføre tiltak. Det har de åpenbart ikke gjort, i hvert fall ikke nok til å hindre plast i kjøttdeig å bli solgt. Jeg holder meg unna kjøttdeig en tid fremover, sier hun til Nettavisen.