– Her finner du noe for alle. Vi voksne har noen å slå av en prat med over en kaffekopp. Ungene noen å sykle med i gata. Alle passer på hverandre, du vet de andre voksne holder et øye med alle ungene når de er ute.
Veronica Brekke har bodd på Rophus i Sveio i seks år. Nå er hun leder av velforeningen. Kasserer Øyvind Gjerde kom fra Asker med familien under pandemien, og har stort sett ikke angret et sekund.
Fra 30 grader til storm
– Vi kom flyttende den sommeren det var blikkstille og 30 grader her. Det var ikke til å tro. Helt til stormene begynte. Jeg hadde gitt bort snømåke-utstyret på Østlandet og var klar for Vestlands-vinter. Den vinteren ble det selvsagt mengder med snø og minusgrader, ler Øyvind.
Bortsett fra ustabile somre kan ingen av dem finne noen feil på bomiljøet ved Viksefjorden.
– En veldig god plass å bo. Folk tar et tak, og stiller villig opp når noe skal gjøres. På den måten har vi fått både ballbinge og sykkelbane. Og seks lekeplasser spredd utover området. Nå skal vi lage trebrygger rundt badeplassen vår, den er litt langgrunn. Det er mange som sier ja her.
Nå er nabolaget deres finalist i kåringen av beste nabolag på Haugalandet. Rophus finner du rett over fylkesgrensa til Vestland, ned mot Viksefjorden.
– Vi ligger jo litt for oss selv. Veldig landlig, med turområder rett utenfor stuedøra. Mye laget på dugnad. Samtidig med kort vei inn til byen. Det tar vel 15 minutter til Kvala. Men det betyr også at vi er litt et samfunn for oss selv, og det bruker vi på beste måte, beskriver Øyvind.
Feiring med eget hoppeslott
St. Hans-feiring, stor 17. maifeiring (med hoppeslott og iskiosk) under pandemien, vårdugnad med Rusken, ungene i arbeid og fellesgrilling. Området er sosialt året gjennom. Samtidig bruker de naturen rundt seg.
– Nesten alle her har enten kajakk, kano eller SUP-brett. Og båt. Du har jo den rolige Viksefjorden rett nedenfor, og likevel kort vei til havet.
At havtåka ofte finner på å svinger utenom Rophus regner de naturlig nok som et ekstra pluss. At området er utbygd over mange år, og med alt fra mindre leiligheter til store, nybygde eneboliger betyr også at du egentlig kan bo hele livet på Rophus.
– Det betyr at her bor det folk i alle aldre. En god del innflyttere til Sveio, mange fra Haugesund, og som oss, fra andre steder.
Veronica som er oppvokst på Karmøy, traff en med tomt på Rophus.
– Den fikk han til konfirmasjonen, og det var aldri snakk om å slå seg ned noe annet sted. Jeg har ikke angret. Fra vi kom hit har vi blitt inkludert.
Øyvind ble kjent med Rophus gjennom en kompis som flyttet dit fra Haugesund noen år tidligere.
– På et tidspunkt ville vi bo på en annen måte. Her er vi blitt tatt imot med åpne armer. En bonus er å slippe køene i Oslo. Etter hvert brukte jeg halvannen time en vei til eller fra jobb. På Rophus har vi en ny hverdag, oppsummerer Øyvind.
Hvem er «Best på Haugalandet»?
De siste finalistene i konkurransen om å bli Haugalandets beste nabolag er blitt presentert denne uken. Her kan du stemme på din favoritt:
Finalistene som allerede er presentert kan du lese mer om her:

Deler suksessoppskriften bak Texasbyen: – Det nytter ikke å sitte og vente på at noe skal skje

Kjøpte et hus og fikk et nabolag: – Vi hadde hørt rykter om det gode miljøet på forhånd

Til dette nabolaget går det bare én vei inn: – Vi blir litt ekstra patriotiske
