Kjære Haugalendinger,
nå har jeg fått nok! Og det burde dere også!

Det kan komme til å dreie seg om deg eller noen du er glad i.

Lørdag formiddag publiserte facebooksiden "Haugalandet" bilder fra en bilulykke som angivelig skal ha skjedd fredag kveld. Bildene viste to biler med store materielle skader.

I ettertid er det meldt om at det ikke var store personskader, men i publiseringsøyeblikket hadde facebooksiden påskrift som følger:

"#Karmøy Nødetatene rykker ut til E134 Helganesvegen etter melding om kollisjon mellom to biler. Meldt om store materielle skader. Ukjent om det er skade på person.
Foto : Tipser"

"Haugalandet" har i lengre tid publisert poster som utgir seg som nyhetsstoff, mens i realiteten er dette ikke noe annet enn et dårlig forsøk på nyhetsformidling fra ufaglærte.
Nå er det sånn at journalist ikke er en beskyttet tittel i Norge, men det unnskylder ikke mangel på presseetiske vurderinger. Særlig ikke når det gjelder omtale av ulykker og krimsaker.

Kjell Bua og co. bak bloggen "Haugalandet" har gått en hårfin balanse mellom hva som er forsvarlig å trykke i journalistikkens navn i lang tid. Både etisk, og innlegg som ikke skiller mellom reklame og personlig eller økonomisk agenda.

Det var bare et spørsmål om tid før det kom et skikkelig overtramp.

Det kom nå.

HELDIGVIS var det ingen store personskader denne gangen. Men det kunne like gjerne ha vært det.
"Ukjent om det er skade på person" skrev "Haugalandet".

Og under saken lå det bilder av skiltnummer og fult identifiserbare biler.

Her var ingen pårørende varslet. Ingen informasjon om skadeomfang.
Det kunne like gjerne være noen du var glad i som hadde mistet livet i den ulykken, og du hører om det for første gang på facebook. Med bilder av bilen du sitter i til daglig.

Det kan komme til å skje om "Haugalandet" får lov til å fortsette slik de holder på i dag.

Du kan mene hva du vil om betalingsmur på saker hos etablerte nyhetsredaksjoner. Men jeg kan love deg en ting: De kommer ALDRI til å publisere bilder som kan identifisere skadde eller omkomne i ulykker eller kriminalsaker før pårørende er varslet og har gitt samtykke om identifisering.

Ønsket om å holde seg oppdatert på hva som skjer i distriktet rettferdiggjør på ingen måte å finne seg i alvorlige overtramp på presseetiske vurderinger.

I skrivende stund er det over 7600 mennesker som liker bloggen "Haugalandet". Over 20 av disse er på min venneliste.
Jeg forventer at det antallet går drastisk ned fremover.

Jeg vurderer å anmelde siden og oppfordrer også annonsører og sponsorer på nettsiden deres til å trekke alle økonomiske bidrag til denne siden umiddelbart.

Jeg har ikke lyst til å finne ut at noen i familien min er død på facebook, og er ganske sikker på at du heller ikke har det.

Haugesunds Avis har forelagt Kjell Bua innlegget, og gitt ham mulighet for tilsvar.


(Bilder: Skjermdump fra facebooksiden til "Haugalandet". Bildene er sladdet av undertegnede, ikke "Haugalandet")