Nytt speidertilbud

Framme fra venstre: Leder Tone Kristin Gjerdevik, Jesper Hagesæther Røthe og Lene Sjo Viken. Bak fra venstre: Leder Marit Bjøralt Sandvik, Solfrid Thingbø, leder Hilde Gudmundsen, Ellen Oma, Petter Nes og Nickolas Carnegie. Steinar Solheim Enæs, Agnar Mork og Thomas Andre Ekerhovd var ikke til stede da bildet ble tatt.

Framme fra venstre: Leder Tone Kristin Gjerdevik, Jesper Hagesæther Røthe og Lene Sjo Viken. Bak fra venstre: Leder Marit Bjøralt Sandvik, Solfrid Thingbø, leder Hilde Gudmundsen, Ellen Oma, Petter Nes og Nickolas Carnegie. Steinar Solheim Enæs, Agnar Mork og Thomas Andre Ekerhovd var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Speidersamlinger for psykisk utviklingshemmede.

DEL

Åtte år gamle Petter Nes smiler fra øre til øre. Speidersamlingen ble perfekt da han for første gang klarte å finne en gjemt bit til skattekartet.

Et fast innslag på samlingene på den nyetablerte speidergruppen for psykisk utviklingshemmede i Norheim kirke, er å samle kartbiter til skattekartet.

Diakoniarbeider Hilde Gudmundsen ga medlemmene et par stikkord på om de skulle lete høyt eller lavt, før alle føk rundt på uteområdet ved kirken.

Åtte år gamle Petter Nes fra Kolnes klarte knapt å stå stille da han kom tilbake med kartbiten.

– Jeg fant, jubler han og viser kartbiten stolt til de andre. Til siste samling skal alle bitene være funnet, og da blir det skattejakt.

Speiderpatruljen startet i fjor høst som en del av Norheim KFUK-KFUM-speidere. De har fått patruljenavnet Spesialistene.

– Tilbudet om å bli med gikk til barn med spesielle behov i Norheim, Torvastad og Avaldsnes, forteller Gudmundsen.

De eldste som er med går på ungdomsskolen og videregående skole.

– På speidermøtene har vi alltid navneopprop og andakt, og vi er hele eller deler av møtet ute i friluft.

Nå leter vi hver gang etter en kartbit i kirkeparken. Medlemmene får fysiske utfordringer gjennom hinderløype, leker og konkurranser, forteller Gudmundsen.

Hun ble ansatt som diakoniarbeider i et treårsprosjekt, hvorav halvparten finansieres gjennom Diakonistiftelsen Rogaland. Resten finansieres av Norheim menighet. 

I Karmøy og Haugesund prosti er det fire diakoner/diakoniarbeidere som jobber spesielt med utviklingshemmede i kirken.

Det er lørdagskafétilbud i Vår Frelsers menighet, Norheim menighet og Kopervik menighet.

Det er fritidsklubb for voksne med utviklingshemming i Aksdal menighet og førskolegruppe for barn med Downs syndrom i Kopervik menighet.

Diakonistiftelsen er med og bidrar med lønnsmidler i Kopervik og Norheim.

Alle tilbudene har besøkende fra flere menigheter.

– Vi er med og arrangerer weekend på Nesjatunet på Bømlo vår og høst, og 8. mai skal vi på fellestur dit med buss, forteller Gudmundsen.

Menighetene har også en eller flere gudstjenester der de fokuserer på utviklingshemmedes aktive deltakelse.

Ressursgruppa som jobber med dette prøver å inspirere andre menigheter til det samme.

Artikkeltags