Langhelgen har begynt på sin tredje dag, og ved ett av bordene forsøker en spiller å skjule et gjesp.

Ikke fordi han kjeder seg. Det skyldes heller litt lite nattesøvn. En gang i året arrangerer nemlig klubben med det vanskelige navnet Orthadithil en spillfestival. En fest som pågår nærmest ustoppelig i tre samfulle døgn.

Midwinter 3 het den i år, fordi det var tredje gangen. Se bilder fra festivalen.

– I fjor var 25 forskjellige personer innom festivalen vår. Men den rekorden sprengte vi allerede dag-en etter at vi åpnet i år. En annen ting som er kjekt å registrere er at det er at det stadig blir flere jenter som har lyst å bli med oss. Spill er nok mest en gutteting, men i alle fall ti av de 34 som var innom spill-festival-en vår på den første fulle festivaldagen fredag var hunkjønn, forteller formannen i arrangørklubben, Einar Hansen.
Brettspillmiljøet på Haugalandet er på langt nær det største i verden. Men i løpet av de tre og et halvt årene

Orthadithil har eksistert – (klubbnavnet skal bety  «stig-ende måned» på alvespråket) – har klubben fått et godt tilsig av nye medlemmer.

Fra 16 til 75

– Minimumsalderen har vi satt til 16 år fordi vi ikke vil at klubben vår skal være en plass hvor foreldre parkerer ungene sine når de trenger barnevakt.  Men foreldre som er medlemmer kan gjerne ha unger under 16 år med seg, så lenge de selv er til stede og tar ansvar for ungene sine sjøl.

Oppad derimot finnes det ingen begrensninger.

– Det eldste medlemmet som jeg vet om er mor mi. Hun er 75 år. Og svigermor er over 70 hun også. Ellers tipper jeg at snittalderen i klubben ligger på rundt 40 år, antyder den nyvalgte formannen.

Spill handler ikke om Ludo og Monopol.

Det hadde blitt for kjedelig, er gjengen enige om.

15.000 nye spill årlig

Midwinter-festivalen så vel som de ukentlige spillekveldene på Gamle Slaktehuset i Haugesund, er snarere en reise i ukjent terreng. 

At en deltaker verken har sett eller spilt spillet før, er ikke noe hinder. Det er gøy det synes de. Så lenge det sitter én rundt bordet som kan reglene.

– Men innimellom hender det at vi har tolket bruksanvisningen litt feil også. Da er det fint med sånne festivaler som dette. At det kommer spillere fra andre byer som kan rette på oss, smiler Einar Hansen.

For ingen kan vel forlange at noen skal vite alt i spillverdenen heller. Spesielt ikke når det blir lansert 15.000 nye brettspill på verdensmarkedet hvert år.