NÆRINGSLIV: – Både bedriftene og bøndene blør nå, dette går ikke lenger, mener konsernsjef i Fatland, Anders Hundseid.

I Rogaland har konsernet slakterier i Ølen og på Jæren.

Hundseid mener de ulike strømprisene i landet gir ulike konkurransevilkår og en alvorlig situasjon både for slakteribransjen, bøndene og lokalt næringsliv i hele Sør-Norge. Det skriver bedriften selv i en pressemelding.

Hundseid forventer nå at regjeringen kommer på banen, og legger til rette for at konkurransevilkårene i matvareproduksjonen blir like over hele landet.

– At vi nå har langt dyrere strøm sør i landet enn i nord er alvorlig for eksistensen til mange bedrifter som satser på innovasjon og utvikling, og som gjerne driver innenfor smale nisjer. Dette gjelder også de større bedriftene, slår Hundseid fast.

Over 100 millioner

I 2020 opplyser han at Fatland hadde en strømkostnad på tre millioner kroner. Hittil i 2022 ser det ut til å havne på langt over 100 millioner kroner. Tallene er oppgitt med en snittpris på tre kroner per kilowatt-time. I sør-vest har prisene vært langt høyere de siste ukene.

Les også:

Strømkostnadene tredoblet for Nortura i første halvår

– Dette er ikke bare alvorlig for næringslivet ellers, men spesielt for bonden. Selv om bonden har fått strømstøtte på deler av kostnaden blir bonden fortsatt berørt av unntak og makstak i ordningen. Uten bedrifter som tar imot dyr, skjærer og foredler, får heller ikke bøndene varer ut i butikkene, sier Hundseid.

– Må ta regningen

Han mener det er regjeringen som må ta regningen.

– Det er ikke rett at bøndene eller bedriftene skal ta den regningen, selv om vi selvsagt må tåle mindre svingninger i kostnad og inflasjon som er styrt av den vanskelige situasjonen i Europa, sier Hundseid, og fortsetter:

– Det er heller ikke rett at det er kunden i butikk som skal betale for dette. Jeg mener bestemt at regjeringen må få på plass en strømpakke som holder oss unna konkurransevridning mellom nord og sør, og en inflasjon som er i tråd med målsetningen til pengepolitikken.

– Betydelig post

Onsdag uttalte statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum at strømstøtten ville bli en tung post i årets statsbudsjett.

– Dette er en av de viktige postene vi nå må få dekket inn, sier Støre om støtten på spørsmål fra NTB.

Næringsminister Jan Christian Vestre sa til VG i forrige uke at for mye støtte til bedriftene kan gjøre vondt verre. Det har blitt advart mot å gi bedrifter strømstøtte både fordi faren kan øke for rentehopp, og fordi enkelte bedrifter kan utnytte ordningen.

– Vi er alvorlig bekymret for en raskere oppheting av økonomien som kan bidra til at renten stiger. Økt inflasjon og sterkere kronekurs kan forverre eksportbedriftenes lønnsomhet over natta. Norsk valuta blir dyrere for utenlandske kunder - og det kan være verre enn strømprisene. Vi kan også risikere å gjøre tiltak som forverrer kraftsituasjonen, fordi denne krisen er også et uttrykk for at det det ikke er ubegrenset med kraft tilgjengelig, sa Vestre til VG.

Han sa videre til VG at de har hatt flere skisser til støtte på bordet, og at det har begynt å bli færre av dem.

– Det er vanskelig å se for seg en helt perfekt løsning som ikke har en eller annen effekt vi ikke er helt happy med.