«Hvis du velger å ikke finne glede i snø, vil du ha mindre glede i livet, men samme mengden snø.» Opphavet til setningen er noe uklar, men i sosiale medier tilskrives den ofte @mindfulfitness. Uansett er den knallgod. Kanskje til og med nyttig. Ikke minst når vi fortsatt er i etterkrigstidens største krise.

Jeg er selv ikke en av dem som går rundt og er positiv absolutt hele tiden, men jeg irriterer meg minst mulig over ting jeg ikke kan gjøre noe med. I tillegg er det godt å se etter positive tegn i tunge tider. Ikke fordi det nødvendigvis forandrer verden rundt deg, men det gjør livet litt bedre – og antakelig takler du da lettere motgangen.

Derfor vil jeg i dag, i koronaens andre årgang, nevne fem ting som det absolutt er verdt å glede seg over:

1. Vaksineringen fungerer!

Israel er det landet i verden som nå har vaksinert en størst andel av befolkningen. Ifølge BBC ser man der at antall som fikk covid-19 har falt stort blant de vaksinerte over 60 år. Av 750.000 fullvaksinerte, er det bare 531 som har testet positivt på korona, 38 av disse havnet på sykehus og tre var døde. Disse var muligens smittet før immuniteten var ventet å være god.

Vaksinen gir nemlig ikke særlig beskyttelse de første par ukene, men ved 21 dager etter første dose, beregner University of East Anglia at vaksinen fra Pfizer BioNTech er om lag 90 prosent effektiv.

Det er heller ikke grunn til å være redd bivirkningene av vaksinen. Ifølge The Jerusalem Post er det bare 0,25 prosent av de vaksinerte som har rapportert bivirkninger. Dette er på normalnivå for vaksiner.

2. Nye vaksiner er på vei! Så langt er det tre vaksiner som kan brukes i Norge. Først kom Comirnaty-vaksinen Pfizer BioNTech, den Israel har sikret seg så mye av. Så kom den fra Moderna, og nå nylig har AstraZeneca-vaksinen fått betinget godkjenning.

Fredag kom nyheten om at Johnson & Johnson har søkt om godkjenning for sin vaksine i USA, og prosessen er også i gang i Europa. Denne vaksinen kan kanskje være godkjent her rundt månedsskiftet eller litt etter.

I tillegg er Novavax-vaksinen også i prosess ved det europeiske legemiddelkontoret.

Noen tilbakeslag har det vært når det gjelder produksjon og levering, men det har også kommet enkelte nyheter om utvidet kapasitet.

3. Lokalt jobbes det godt! Kommunene våre er klare og operative og setter det de får tilgang på av vaksiner. Vi skulle ønske det kom mer fortere, men i både Haugesund og Karmøy har over 1.100 personer fått sin første vaksinedose. Rundt tre prosent av befolkningen på Haugalandet er vaksinert. Det høres kanskje lite ut, men prioriteringsordningen gjør at de aller mest sårbare snart er ferdig vaksinert. Effekten av det fikk vi se da det ble åpnet for noe mer besøk på sykehjem, og Bent Høie kunne fortelle at det nå var lov å gi en klem der. Klem!

Det kan virke uendelig fjernt at «alle» skal være ferdigvaksinert, men husk at vi vil ha god nytte av vaksinene lenge før dette arbeidet er ferdig. Dag for dag blir dette litt bedre; færre og færre vil få år tatt bort fra livet på grunn av covid.

4. Innsats funker! Selv de mest optimistiske av oss fikk nok en knekk da disse muterte virusvariantene dukket opp her og der; enkelte steder ute av kontroll. Det var kjipt med strengere tiltak. Men, folkens, tiltakene funker. De redder liv. Innsatsen gjør at vi fortere kommer tilbake til normaliteten. Myndighetene vet mer og mer om hva som funker. Vi har verktøy i kassa for forskjellige scenarioer. Vi er ikke maktesløse. Vi kommer oss gjennom dette.

5. Snø! Jo da, det er litt kaldt. Noen ganger litt tungvint. Men så lyst og fint. Og kaldværet gir oss klare, vindstille dager. Husk at normalen er regn og vind i februar. Nå er det nydelig ute. Dagen er også blitt to og en halv time lenger enn på det mørkeste. Og, altså, det blir ikke mindre snø om man ikke gleder seg over den.

Har dette noe med korona å gjøre? Ja! Nå er det lettere å holde vaksinene nedkjølt!

God helg!