FESTIVALER: Med bakgrunn i en nedlatende betegnelse på dem som måtte ro til butikken på Røvær, bestemte «urdbefolkningen» seg for å starte egen festival.

– Fra gammelt har det vært kniving mellom Urd (uttales /u:r/) og Røvær. De fra Urd ble kalt «Urabrosma», forteller Helga Rasmussen, som er «urding». Det betyr at hun hører hjemme på andre siden av broen. For fem år siden tok hun initiativ til den litt spesielle festivalen som arrangeres 11. juli.

– Vi har snudd det til noe positivt. Hvert år går prisen «Årets Urabrosma» til en person, et team eller en gruppe som har gjort en spesiell innsats for folk rundt seg. Noen som har utmerket seg, forklarer hun.

En komité nominerer og utpeker vinneren som får et diplom og en tovet fisker. Røværsbuen får også være med, men for gammelt «uvennskaps» skyld stilles det tre krav.

Må ha visum

– Vi pirker litt i de på andre siden. De må søke om visum og skrive under på tre punkt; de må forlate området innen 24 timer, de kan ikke ta lønnet arbeid, og må ikke ta fremmede dyre- og plantesorter med over til Urd.

Festivalområdet er på Nedrebø båtplassutleie. Kaffe, kaker og salat ordner komitéen. Grillmat og drikke besørger deltakerne. Så blir det mosjonsløp, rebusløp og fiskekonkurranse og en høytidelig overrekkelse av prisen. På kvelden er det dans. Alle kan komme.

– Alle som har en eller annen tilknytning til Urd, enten de har vært her, vært forelsket i noen fra Urd, kjenner noen her eller har hørt om det, sier Rasmussen.

Første året var de 40 påmeldte. I fjor 120.

Det bor om lag 110 personer på hele øya. I underkant 20 av disse tilhører Urd.

Badende ender og korps

Også Nedre-Vats har god fantasi når de steller i stand til festival. I august slipper Bjørn Steinar Nesheim 600 badeender ut av sekken.

– Det var en idé vi fikk fra Egersund, forteller vatsbuen.

Nesheim spiller tuba og er formann i Vats skulekorps. Dirigent og instrumenter koster penger og Badeandfestivalen har blitt den viktigste inntektskilden for korpset. På forhånd selges de fleste av de 600 startnumrene som endene er merket med. De første 20 over målstreken premieres.

– Første-, andre- og tredjeplassen gir pengepremier. De 17 neste premieres med gevinster sponset av lokalt næringsliv, sier Nesheim.

Det grilles, selges mat og arrangeres leker på festivaldagen. Alt med et andetema.

– Du kan skyte med luftgevær på blink. Selvsagt en and, sier Nesheim. Du kan også briljere i andebasket.

Endene slippes i Åmselva klokken 15. Da er badeklare korpsdamer gode å ha.

– Det er masse kulper og «feller» tidlig i elva. I den første halvdelen har vi korpsdamer i våtdrakt uti for å hjelpe endene videre i konkurransen. Men kun til løpet er halvgått, sier han.

Årets festival arrangeres i august. Da får korpset låne parken ved Hatteland i Åmsosen. Dato for festivalen er ennå ikke spikret.