BIRGITTESAKEN: Onsdag meldte Dagbladet og Stavanger Aftenblad nyheten om at fetteren i Birgitte Tengs-saken er kalt inn som vitne under rettssaken mot drapstiltalte 52-åringen.

Forrige uke omtalte Nettavisen at forsvarerne muligens vil legge fram en avisartikkel fra Stavanger Aftenblad fra 3. mars 1997, hvor de omtalte fetterens tilståelse i den opprinnelige drapssaken. At fetteren igjen blir tema i den nye straffesaken fikk advokat Arvid Sjødin til å reagere kraftig.

Han er ikke mildere nå.

– Ubrukelig politi

– Fetteren ble kalt inn av forsvarerne og han ønsker å møte fysisk i retten. Dersom forsvarerne vil ha ham inn er det bedre for ham å svare på spørsmålene, sier Sjødin til Nettavisen.

– Dette viser hva som skjer når vi har et ubrukelig politi. Det er de som har gjort dette mot mennesker. Med et ubrukelig politi blir du ikke kvitt problemet med det første. Fetteren lå og sov da Birgitte Tengs ble drept. Jeg kan ikke forstå at fetteren skal være tema i denne saken.

Fetteren ble opprinnelig dømt for drapet i tingretten. Da saken gikk i lagmannsretten ble han frikjent for straff, men likevel dømt til å betale erstatning. Erstatningsdommen henger fortsatt over ham. Stempelet som drapsmann har vært der siden han ble pågrepet av politiet i februar 1997.

– Ved å vitne i retten vil han fjerne all tvil. Han vil også ta vekk spekulasjoner om hvorfor han ikke møtte i retten, sier Sjødin.

Forrige uke uttalte forsvarer til nå drapstiltalte, Stian Kristensen, at det ikke var behov for å føre fetteren som vitne.

– Vi mener vi kan få fram det vi trenger gjennom dokumentasjon og sånn sett få fram hans rolle. Det er ikke noe behov for å utsette ham for å skulle møte i retten, sa han til Nettavisen.

Vitnelisten klar fredag

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kontakt med Kristensen onsdag, men medforsvarer Stian Bråstein hevder det ikke er noe som har endret seg siden forrige uke. Han vil heller ikke svare på om det er forsvarerne som har kalt fetteren inn som vitne.

– Det har aldri vært et krav fra oss om at han skal møte og forklare seg for retten. For oss er det ingenting som er endret siden forrige uke. Men jeg ønsker ikke å kommentere noe knyttet til bevisførselen. Det må komme fram i retten, sier Bråstein til Nettavisen.

Da Nettavisen snakket med Kristensen forrige uke poengterte han at fetteren har rett til å forklare seg dersom han ønsker det.

– Vi er i en situasjon der vår klient nekter straffskyld. Det er naturlig å se på andre kandidater uten at jeg vil si noe mer enn det. Påtalemyndigheten har også varslet at fetteren blir bevistema. For vår del er det ikke behov for at han møter som vitne i retten, sa Kristensen også.

Bråstein fastholder at det ikke er noe som er endret seg. Forsvarerne har frist med å sende inn bevisoppgaven, en oversikt over vitner og dokumentbevis de ønsker å legge fram, til fredag 28. oktober.

– Foreløpig har vi ikke sendt inn bevisoppgaven, men vi har fått signaler om at fetteren ønsker å forklare seg i retten. Det mener vi er en fordel, men vi motsetter oss ikke dersom han vil forklare seg på videolink.

Fetteren bor for tiden i utlandet.

Denne saken er hentet fra Nettavisen