HAUGESUND: – Det er så fint å bli sett, at vi blir anerkjent og sett på som verdige nok til å motta en sånn gave. Det var uventa og utrolig koselig, jeg måtte felle noen tårer da jeg fikk beskjeden, forteller daglig leder i Dyrebeskyttelsen Haugaland, Elisabeth Ellingsen.

Fredag mottok hun gaven på 15.000 kroner av Mediehuset Haugesunds Avis.

Og for en organisasjon som kan få inn ti-femten dyr daglig, er det ikke noe stort problem å finne noe å bruke pengene på.

– Årlig har vi rundt 800.000 kroner i dyrlegeregninger. Mot slutten av året er vi livredde for om vi har igjen nok penger, sier Ellingsen som forsikrer at pengegaven vil redde mange dyr.

Kan ikke fortelle om alt

I løpet av årene har det blitt en tradisjon for Mediehuset Haugesunds Avis å gi en gave til et veldedig, lokalt formål på avisens bursdag.

Som tidligere år, spurte vi igjen leserne våre på Facebook om hvem som burde motta den årlige gaven. Av mange gode forslag var det altså Dyrebeskyttelsen Haugaland som ble valgt ut som vinner.

– Jeg tror folk blir overrasket når de forstår alt vi jobber med. Vi har taushetsplikt, og kan ikke fortelle om alle sakene vi er ute på. Dermed tror en del at det stort sett er kattunger på gata vi redder. Men det er ikke sånn at vi er en gjeng tanter som strikker og klapper på pusekatter, forteller Elisabeth Ellingsen.

At jobben hennes ikke bare handler om dyr, er det ikke alle som er klar over.

– Vi kan slippe inn til mennesker som gjerne ikke åpner dørene for så mange andre. Det kan være mennesker som er syke og som har 30–40 dyr hjemme. Hus der vi må ha maske på for å kunne puste. Det er så mange skjebner, det gjør inntrykk og jeg blir rystet inn i sjela. Jeg trodde jeg skulle jobbe med dyr, men det er vel så mye med mennesker, sier Ellingsen.

Tidligere vinnere

Framover håper hun samfunnet vil bli enda flinkere til å se sammenhenger og helheten i saker.

– Der vi ser det er vold mot dyr, er det gjerne vold mot mennesker også. Jeg har saker der kvinner utsetter å dra på krisesenter fordi de er redde for dyrene som de må la bli igjen hjemme. Man sitter igjen med mange inntrykk, sier Elisabeth Ellingsen og legger til;

– Den jobben vi gjør med å rehabilitere og omplassere dyr på Haugalandet, er det ingen andre som gjør. Hva er alternativet hvis ikke vi hadde vært her? Skal alle disse dyrene dø? Det er helt absurd, og det er ingen tvil om at vi trengs.

Det er Mediehusets julegave til sine egne pensjonister som etter pensjonistenes eget ønske, har gått til gode frivillige formål de siste årene.

Haugesund Røde Kors, Frelsesarmeens bo- og omsorgssenter, HC-gruppa i Djerv 1919, Veiledningssenteret for pårørende, Norsk Folkehjelp Haugaland, Møteplassen i Kopervik og Kirkens Bymisjon er blant dem som har fått den veldedige gaven tidligere.