VIDEO: Ett større jordskjelv på Atlanterhavsryggen vest for Svalbard mandag den 18. juli skapte ringvirkninger i vannstanden langs vestlandskysten de påfølgende dagene.

– Helt sprøtt, sier Marianne Eggum, som filmet den plutselige endringen i vannstanden i Sørevågen på Utsira den påfølgende onsdagen.

– Jeg er frisør og hadde en liten pause før dagens siste kunde. Jeg dro derfor hjemom for å gjøre litt papirarbeid. I sjøen utenfor huset vårt i Sørevågen oppdaget jeg at noe ikke var helt normalt, fortalte Eggum.

Hun så at sjøen trakk seg raskt tilbake, som før en tsunami. Eggum fikk raskt i gang videokameraet på mobiltelefonen sin og filmet det spesielle fenomenet. Videoen kan du se øverst i saken.

– I det jeg slutter å filme, ser jeg at havnivået plutselig stiger igjen, kanskje ikke like mye som det sank noen minutter før, men allikevel veldig merkbart, fortalte hun videre.

5,9 på skalaen

Forklaringen på fenomenet fikk vi fra oseanograf Mari Hegland Halvorsen i Kartverket. Mandag kveld ved 20.40-tiden ble det nemlig registrert et større jordskjelv på Atlanterhavsryggen cirka 140 kilometer vest for Svalbard.

«Skjelvet er estimert til styrke 5,9 på jordskjelvskalaen».

– Ringvirkningene som jeg kan lese av fra våre målinger av vannstanden, startet tirsdag og har dukket opp i varierende grad i dagene etter dette skjelvet, forklarte Hegland Halvorsen.

Filmen Eggum tok delte hun med Haugesunds Avis i etterkant. Nå belønnes hun med 5000 kroner.

Videoen kan du se øverst i denne saken. Hele saken kan du lese her:

Del din video med oss – det kan nemlig lønne seg

Har du filmet noe dramatisk, spektakulært eller morsomt?

Vi i Haugesunds Avis deler hver måned ut en premie på 5.000 kroner til det vi mener er den beste innsendte videoen.

Slik deler du din video med oss:

TIDLIGERE VINNERE: