HAUGESUND: Med mange av skuespillerne og andre nøkkelpersoner fra produksjonen av krigsdramaet på plass i Edda 1, åpnet kulturminister Anette Trettebergstuen den 50. utgaven av Den norske filmfestivalen søndag kveld.

Festivalen varer hele uken, med utstillinger, fagsamlinger og en rekke andre arrangementer i tillegg til alle filmvisningene.

Bildeserie

Filmfestivalen - premieren for Krigsseilerne

Det var altså «Krigsseileren» som fikk æren av å være åpningsfilm. Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen og Ine Marie Wilmann var sammen med regissør Gunnar Vikene på den røde løperen utenfor Edda kino søndag.

Krigsfilmen er tidenes dyreste med et budsjett på 110 millioner kroner.

Kunne ha vært dyrere

– Jeg vil tro at filmen burde ha kostet 140 millioner, men fordi dette er en historie som folk opplever som veldig viktig, så har vi fått utrolig mye hjelp overalt, sa produsent Maria Ekerhovd til NRK tidligere i sommer.

Filmen får internasjonal premiere på filmfestivalen i Toronto i september og kommer på norske kinoer senere samme måned.

– Jeg er utrolig glad for å kunne åpne årets jubileumsfestival med «Krigsseileren». Gunnar Vikene har skapt en storslått film, med imponerende rolleprestasjoner, og forteller en historie som både er etterlengtet å få se på det store lerretet, men også sørgelig aktuell. De norske krigsseilernes heroiske innsats har fortjent å bli løftet fram i årevis, og etterkrigstidens behandling av dem vil for alltid være en skamplett på historien. Vi vet at dette er en historie som står det norske folk nært, og jeg er sikker på at publikum i både Haugesund og resten av Norge vil bli svært beveget av «Krigsseileren», sier festivaldirektør Tonje Hardersen i en pressemelding.

Både produsent Ekerhovd og regissør Vikene har beskrevet det som en ære å få åpne Den norske filmfestivalen i Haugesund.

– Vi er enormt stolte og glade for å bli invitert til å åpne Haugesund sin jubileumsfestival. Det er en perfekt ramme for å vise filmen for første gang. Den Norske Filmfestivalen i Haugesund er på mange måter de norske kinoenes festival og «Krigsseileren» blir en stor kinoopplevelse, sier produsent Maria Ekerhovd.

– Et minnesmerke

Filmen handler om sjømannen Alfred (Kristoffer Joner) og barndomskameraten Sigbjørn (Pål Sverre Hagen) som beordres fra sitt fredelige virke i handelsflåten til krigens brutale verden, med tyske ubåter på jakt. Vi følger også familiens tilværelse hjemme i Bergen, der Alfreds kone Cecilia (Ine Marie Wilmann) har sine kamper. Filmens tidsperiode er fra 1939 til 1972.

– «Krigsseileren» er laget for å gi nærhet til krigsseilernes innsats og hvilket offer de og deres familier gjorde under andre verdenskrig. Det er nødvendig for å sette i perspektiv den uretten krigsseilerne ble utsatt for etter krigen. «Krigsseileren» er ment som et minnesmerke over 30.000 norske krigsseilere, hvorav 3.670 aldri kom hjem, sier regissør og manusforfatter Gunnar Vikene.

Mandag fortsetter festivalen blant annet med et Liv Ullmann-symposium og festpremiere for «Utvandrerne» av Erik Poppe.

Avslutningsfilm torsdag er «Kärleksbevis».

Hvilke kjendiser kommer? Og hva kan du være med på? Her er din guide til Filmfestivalen