Mener løftene brytes

Oppgitt: Ordfører Arne-Christian Mohn. FOTO: JAN KÅRE NESS

Oppgitt: Ordfører Arne-Christian Mohn. FOTO: JAN KÅRE NESS

Artikkelen er over 3 år gammel

Ministeren må rydde opp i kuttene som rammer Haugesund-festivalen, mener ordfører Arne- Christian Mohn.

DEL

HAUGESUND: Tirsdag fikk Den Norske Filmfestivalen beskjed om at den statlige støtten kuttes kraftig. Kuttet for 2017-festivalen er på 500.000 kroner, varslet kutt for 2018 er på én million. Arne-Christian Mohn, ordfører i Haugesund og styremedlem i Den Norske Filmfestivalen, er langt ifra imponert over vedtaket til Norsk filminstitutt.

– Vi har i god tid før vedtaket tatt dette opp med alle lokale politikere. Så langt har det ikke hatt effekt. Arbeiderpartiet gikk i spissen for et filmforlik i år, der alle partiene var med. Vedtaket til Norsk filminstitutt bryter med dette forliket. Derfor må ministeren rydde opp.

Dobbelt straff

Norsk filminstitutt vedtok å gi tilskudd til 25 norske filmfestivaler. Haugesund-festivalen fikk 2,6 millioner kroner, der 1,7 millioner var i driftstilskudd og 900.000 i prosjekttilskudd for Amanda.

Mohn lover å jobbe hardt for at Filmfestivalens støtte skal økes.

– Vi kommer til å være enda mer direkte mot regjeringen og sørge for at de faktisk følger opp lovnader. Det er satt av mer penger i år til filmfestivalene, men to får mindre, resten mer. De to er barnefilmfestivalen i Kristiansand og Den Norske Filmfestivalen – begge tidligere finansiert av Film og Kino. Dessverre har regjeringen fjernet det meste av støtten til Film & Kino, slik at de ikke lenger kan finansiere disse festivalene som før. Når de både indirekte og nå direkte rammes, oppleves det som en dobbel straff, mener Mohn.

– Uakseptabelt

TIL SPØRRETIMEN: Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal.

TIL SPØRRETIMEN: Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal.

Partikollega Hege Haukeland Liadal kommer til å ta opp temaet i neste ukes spørretime i Stortinget.

– Dette er ikke i tråd med filmforliket på Stortinget hvor vi la vekt på forutsigbarhet for Filmfestivalene og en satsing på filmformidling, sier Liadal som er Arbeiderpartiets kulturpolitisk talsperson.

Hun mener kuttet er svært alvorlig for bransjefestivalen i Haugesund. Marius W. Rønnevik, som er stortingskandidat for Rogaland Venstre, er enig.

– Jeg har allerede kontaktet vår stortingsrepresentant Iselin Nybø for å ta opp saken. Dette er et uakseptabelt stort kutt. Vi må jobbe for å reversere dette kuttet i revidert statsbudsjett. Venstre, sammen med KrF, har slåss for kulturpolitikken inn mot regjeringen i denne perioden. Det vil vi fortsette å gjøre, forteller han.

– Legger hindringer i veien

– Kuttet setter ikke Den Norske Filmfestivalen i fare, understreker festivalsjef Tonje Hardersen.

– Tirsdagens vedtak betyr en reduksjon på 500.000 kroner til 2017-festivalen, som har et totalbudsjett på 15 millioner. Vil kuttet få noen praktiske konsekvenser for årets filmfestival?

– Det er vanskelig på nåværende tidspunkt å si hvilke konsekvenser dette kuttet får. Filmfestivalen får økonomisk støtte fra mange andre instanser, slik som Nordisk Film & TV-fond og Kreativt Europa, i tillegg til solide bidrag fra eierne sine. Vi må nå sette oss ned og se på budsjettet på nytt og se hvilke tiltak som må gjøres.

– Varslet kutt for 2018 er én million. Hvilke konsekvenser får dette for dere i arbeidet videre med festivalen?

– Vi vil jobbe hardt mot Stortinget for å sikre en bedre ordning for festivalstøtten det kommende året. Vi mener både årets kutt og det varslede kuttet for 2018 er helt uforståelig og ikke i tråd med de politiske føringene som er gitt. Det er åpenbart at det nye festivalutvalget ikke ivaretar en såpass kompleks festival som filmfestivalen i Haugesund er. Vi mener støtten til vår festival må øremerkes på statsbudsjettet i likhet med Kortfilmfestivalen i Grimstad, en festival som er mer lik oss enn de rene publikums- festivalene i Bergen og Tromsø.

– Er du bekymret for signaleffekten dette kuttet gir? At de stadige diskusjonene om Filmfestivalens framtid til slutt vil føre til at den forsvinner fra Haugesund.

– Det er veldig viktig for meg å påpeke at dette kuttet ikke setter filmfestivalen i fare. Det er veldig trist at det nye festival- utvalget ikke ser det viktige arbeidet vi gjør i festivalen, og legger hindringer i veien for den positive utviklingen festivalen har. I fjor økte vi antallet profesjonelle deltakere, publikumsbesøket, antall festivalpass og vi hadde over 100.000 flere seere av Amanda-showet, samtidig som festivalen har hatt solid drift. Vi kommer til å jobbe knallhardt også i 2017 for å lage en fantastisk god festival, og jeg kan avsløre at Kulturministeren har invitert de andre nordiske kulturministrene til en nordisk konferanse under årets festival. Det er med andre ord ikke tvil om at Kulturdepartementet ser på filmfestivalen i Haugesund som en viktig arena.

– Hvordan kommer dere til å jobbe framover for å få den økonomiske støtten dere mener Filmfestivalen behøver?

– Som sagt vil vi jobbe politisk for å sikre en bedre støtteordning enn dagens situasjon. I tillegg vil vi fortsette å jobbe for å forsterke den positive utviklingen vi er i, og ikke minst skal vi sørge for å styrke kommunikasjonsarbeidet vårt slik at alle er klar over hvor viktig Den norske filmfestivalen er for norsk film- og kinobransje både nasjonalt og internasjonalt.

Artikkeltags