Ny fiskeriavtale med EU på plass

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norge og EU undertegnet fredag fiskeriavtalen for 2016, som innebærer enighet om kvotene for felles fiskebestander i Nordsjøen og Skagerrak.

DEL

OSLO: Den årlige bilaterale avtalen mellom Norge og EU er omfattende og gir gjensidige fiskemuligheter på en rekke fiskebestander, skriver Nærings- og fiskeridepartementet.

Sentralt i dette er forvaltningsplaner for fellesbestandene sild, sei, hyse, rødspette, hvitting og torsk i Nordsjøen.

– Jeg er svært fornøyd med at vi er blitt enige med EU om en fiskeriavtale for 2016. EU er en viktig partner for oss på fiskeriområdet, og det har vært konstruktive forhandlinger. Dette betyr at vi fortsetter det tette samarbeidet for å sikre en god forvaltning av våre felles ressurser i Nordsjøen og Skagerrak. Avtalen gir stor verdiskaping for industrien både i EU og Norge, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Samtidig er ikke den endelige utvekslingen av kvoter helt klar, ifølge Aspaker.

Torskefisken kolmule er en viktig del av det norske fiskere kan fange i EUs områder, og her foreligger det foreløpig ikke en kyststatsavtale om totalkvoten, opplyser fiskeriministeren.

Situasjonen for norsk torsk i Nordsjøen er bedre enn på mange år, og den totale kvoten er satt til 33.651 tonn. Av disse får Norge 5.721 tonn. For nordsjøsild får Norge 150.290 tonn av en total kvote på 518.242 tonn.

Avtalen innebærer også at Norge-EU-samarbeidet om kontroll fortsetter i 2016.

Artikkeltags