Mattilsynet advarer mot selvplukkede blåskjell

Oslo  20170314.
Blåskjell er en muslingart i blåskjellfamilien.
Blåskjell er som all annen sjømat aller best på smak og konsistens i den kalde årstiden.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20170314. Blåskjell er en muslingart i blåskjellfamilien. Blåskjell er som all annen sjømat aller best på smak og konsistens i den kalde årstiden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det har vært en kraftig oppblomstring av alger som produserer nervegift langs hele kysten fra Østfold til Møre og Romsdal. Det gjør at blåskjellene er giftige.

DEL

– Folk må ikke spise egenplukkede blåskjell nå, sier seniorinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet til NRK.

Torsdag ble folk langs vestkysten i Sverige advart mot å spise selvplukkede blåskjell. Bakgrunnen er kraftig oppblomstring av en alge som produserer nervegift.

– Man må være forsiktig, fordi denne giften kan oppsamles i blåskjell, sier marinbiolog Anna Dimming til Sveriges Radio.

Seniorinspektør Merete Hestdal i Mattilsynet advarer også nordmenn mot å spise blåskjell.

– I og med at det er mye av denne nervegiften i Sverige, og strømmene kan bevege seg i retning oss, så bør folk unngå å spise blåskjell fra kysten langs Hvaler og hele veien opp til i hvert fall Møre og Romsdal, sier hun til NRK.

Hvis man får i seg skjellene, vil man først oppleve prikking og nummenhet på tungen, leppene og fingre. Deretter vil man få problemer med å puste og svelge. Dette vil inntre innen en halvtime. Så kan man måtte få behov for respirasjonshjelp. Seniorinspektøren understreker at det ikke er mulig å se på blåskjellene om de er giftige, og det hjelper ikke å koke eller fryse dem. Blåskjell som kjøpes i butikk, er ikke farlige å spise.

Artikkeltags