KORONA: – Denne dagen har vi ventet på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han innledet regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen lørdag.

– Avstand mellom oss er ikke lenger nødvendig. Meteren blir borte, vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand, sier Støre.

Avviklingen av tiltakene gjelder med umiddelbar virkning.

Ingen blir lenger påbudt å bruke munnbind, men det er fortsatt anbefalt for uvaksinerte og andre sårbare grupper hvis det er mye smitte og vanskelig å holde avstand. Regjeringen anbefaler fortsatt bruk av munnbind i nærkontakt med personer i risikogrupper dersom man har forkjølelses- eller luftveissymptomer.

Regjeringen også bestemt å fjerne kravet om å holde en meters avstand på offentlige steder. Det betyr at blant annet serveringssteder og arrangører av offentlige arrangementer igjen kan drive som normalt.

– Meteren har hindret oss i å leve normalt med andre mennesker. Og ikke minst vært vanskelig for de som lever av å samles, enten det er på bar, konferanse eller andre steder. Nå kan vi omgås som før i utelivet, på kulturarrangementer og andre sosiale tilstelninger. Og på vei til og fra jobben, på bussen, toget og ferjer, sier Støre.

Kun anbefalinger

Fremover er det kun voksne med symptomer som anbefales å teste seg. Isolasjonskravet oppheves, og erstattes med en anbefaling om å holde seg hjemme i fire dager.

Barn anbefales å holde seg hjemme når de er syke, men kan ellers gå på skolen og i barnehagen så lenge de har vært feberfrie i 24 timer. Barn trenger ikke å teste seg, og trafikklysmodellen er nå avviklet.

Innreisekravene med registreringsplikt og testing oppheves også.

Dermed er det ingen krav igjen, kun anbefalinger.

– Dette kan vi gjøre fordi omikron ikke gir så alvorlig sykdom som tidligere varianter. Selv om smitten stiger, er andelen som legges inn på sykehus lav. Vi er godt beskyttet med vaksinen, sier Støre.

Tilbake til normalen

Helsedirektoratet og FHI anbefalte på forhånd å gå over til en normal hverdag i sin faglige vurdering.

– Med den kunnskapen vi har nå, og slik situasjonen nå ser ut, så mener vi at samfunnet kan gå tilbake til normal hverdag uten særlige smitteverntiltak mot covid-19, uten at det vil gi betydelig økt sykdomsbyrde fra covid-19, står det i det faglige grunnlaget fra Helsedirektoratet og FHI.

FHI regner med at smitten vil øke i noen uker til, før bølgen snur og når et lavt nivå i slutten av mars. Å bremse smitten vil kreve svært sterke tiltak over tid, noe som vil forlenge epidemien. Ifølge FHI er det ingen klare fordeler ved å gjøre dette.

Helsedirektoratet mener flere av tiltakene vi har i dag, som isolasjon ved smitte, meteren og bruk av munnbind, kan ivaretas gjennom råd og anbefalinger.

Helsemyndighetene anbefaler også symptombasert testing i to til tre uker, med anbefaling om å holde seg hjemme ved positiv test, før en overgang til testing på «klinisk indikasjon,» som betyr at fastlegen skal ta stilling til, og gjennomføre testing.