FOTBALL: Den viser at FKH har gått fra økonomisk rød sone ved nyttår til grønn sone per 30. juni. Avaldsnes har gått fra grønn til gul. Og Notodden mister ett poeng i 2. divisjon avdeling 1, på grunn av brudd på tidligere vedtatte handlingsplaner.

Det kan vise seg å bli svært viktig i Vards kamp for å overleve i 2. divisjon. Notodden ligger i dag under streken, men kan fortsatt ta igjen Vard. Nå blir det vanskeligere for Telemarks-laget.

Etter at Notodden mistet det ene poenget, kan Vard sikre plassen med seier borte mot Ullern lørdag, hvis Notodden og Staal Jørpeland taper sine respektive kamper mot topplagene Egersund og Moss.

Ullern-Vard ser du her lørdag klokken 13.00.

Vard må klare seg uten Robert Kling (karantene), Kaj-Stian Apeland (syk) og Eric Ndayisenga (skadet).

71 millioner i minus

Inntektene til Eliteserien og 1. divisjon for menn økte markant det siste året, men et enda større hopp i kostnader drar ned resultatet.

Det viser halvårsrapporteringen fra Norges Fotballforbund. Samlet hadde de to øverste herredivisjonene inntekter på snaut 930 millioner kroner mellom juni 2021 og juni 2022. Økningen var på 117 millioner kroner.

I samme periode spratt kostnadsnivået opp fra vel 900 millioner til 1,13 milliarder kroner. Det bidrar til et negativt halvårsresultat på 71,3 millioner.

– Selv om det er klart at det kommer en økning i inntekter fra salg av medierettighetene i 2023, må klubbene fortsette å sette tæring etter næring. Det at man nå ser en økning i spesielt personalkostnader, er en naturlig konsekvens av økt satsing på personalkompetanse, sier fotballpresident Lise Klaveness.

Blir dyrere

Hun mener det blir ekstra viktig for klubbene å ha økonomisk balanse i en usikker tid.

– Dyrere strøm, gass, renter og andre kostnadselementer de er avhengige av vil påvirke klubbene i stor grad framover. Balanse mellom inntekter og kostnader i regnskapene må ligge til grunn i klubbdriften.

Inntektene i Toppserien for kvinner gikk det siste året fra 97,8 til 116,6 millioner kroner. Driftsresultatet ga et overskudd på 1,4 millioner, mens halvårsresultatet stoppet på 6,5 millioner i minus.

Regnskapstallene til norsk toppfotball etter første halvår er godt over siste normalår (2019) før koronapandemien. Ifølge NFF viser prognosene at herreklubbene styrer mot et akkumulert overskudd for 2022.

Handlingsplaner

Fire klubber i Eliteserien er i såkalt rød sone. Det vil si at de er pålagt en handlingsplan for å bedre sin økonomisk situasjon. Kristiansund var i kategorien også i desember i fjor, mens Odd, Strømsgodset og Tromsø har kommet til siden.

Jerv, Rosenborg, Sandefjord, Vålerenga og Aalesund er i gul sone, mens ligaens sju øvrige lag har fått grønt godkjentstempel.

På nivå to er fortsatt opprykksklare Brann rødfarget i NFFs oversikt. Det er bergenserne alene om i 1. divisjon.

Tre klubber fra Toppserien er i rød sone: Brann, Rosenborg og LSK Kvinner. De to førstnevnte var det også ved utgangen av 2021.