Gå til sidens hovedinnhold

Flere forkjølet - lege advarer: –⁠ Varsellampene bør blinke

Artikkelen er over 1 år gammel

Antall forkjølelser har skutt i været etter at samfunnet gradvis har åpnet opp igjen.

HELSE: - Varsellampene bør blinke. Når vi vet at koronaviruset smitter på samme måte som rhinoviruset, er det grunn til bekymring, sier smittevernoverlege Maria Vandbakk-Rüther ved Sykehuset i Vestfold.

Rhinovriuset er den vanligste årsaken til sommerforkjølelse, og måten man blir smittet på er lik koronaviruset, nemlig gjennom dråpe- og kontaktsmitte. Vandbakk-Rüther er bekymret, fordi smitten av forkjølelsesviruset sank som en stein under nedstengningen av landet fra 12. mars. Nå ser imidlertid legen en kraftig oppblomstring.

Glemt smittevernrådene

Sykehuset i Vestfold hadde 24 prosent positive tester av rhinoviruset i forrige uke. Det er normale tall sammenlignet med tidligere, men smittevernoverlegen mener at tallene i år ikke burde være normale.

Hun viser til at hvis folk holder avstand, vasker hendene og opprettholder gode hostevaner, burde smittenivået for forkjølelse ha vært langt lavere, skriver NRK.

Ber folk ta ansvar

Vandbakk-Rüther forteller klart og tydelig at altfor mange lever som at koronautbruddet ikke har skjedd, og nå ber hun folk om å skjerpe seg. Et større utbrudd av rhinoviruset øker også risikoen for en ny bølge av Covid-19.

Smittevernoverlegen ber nå hver enkelt av oss å gå i oss selv ved å tenke på hva vi har ofret i det siste, og dermed ta ansvar for å følge smittevernrådene fortsatt.

Les også

– Mange har dette viruset nå, men det er ikke korona

Kommentarer til denne saken