SAMFERDSEL: Mens Ryanair har droppet flere ruter fra Haugesund lufthavn, Karmøy, jobber goTO med å holde utenlandstrafikken på vingene. Fra 4. november i år til 24. mars 2017 setter det lokale reisebyrået opp egne flyruter til London. Da er det Gatwick som er flyplassen, ikke Stansted.

– Vi flyr fra Haugesund lufthavn klokka 20.45 på fredagene og har retur fra London 17.00 på mandag, sier Odd Erik Salvesen, daglig leder i Haugesund Travel og goto.no.

I vinter hadde goTO fem slike turer med Ryanair til London, men da til Stansted flyplass.

– Det var litt tungt å komme i gang, men de siste turene gikk bra, sier Salvesen.

I byen før 23.00

Det er Small Planet Airlines som skal fly de 20 turene i vinter. Selskapet er tidligere hyret til goTO-turer til Bremen og Pisa i vår.

– Vi jobber for å få litt tidligere avgang fredag, men nå er det landing 21.45 og kjapp transport inn til sentrum. Man kan dra etter jobb. Så må man ta seg fri mandag, men nå får fotballfolket med seg søndagskamper, også, sier Salvesen.

Flyene vil også gå fra London Gatwick 17.00 på fredag og 20.05 fra Helganes mandag. Salvesen håper etter hvert å fylle disse avgangene med britiske skiturister.

– Det jobber vi med for de månedene vi kan tilby snø i Røldal, sier han.

Salvesen gir uttrykk for at det er viktig for rutene at folk er med i begge retninger både fredag og mandag.

– Gatwick er også blitt en viktig hub (knutepunkt) etter hvert. Blant annet går mange av Norwegians langdistanseruter herfra. Rutene våre kan derfor være fine for videre reise, mener Salvesen.

Prismodellen på goTO-flyet vil ligne RyanAirs, med lav pris, men tillegg for senere bestilling, bagasje og benplass.

Stor flyplass

Gatwick er Storbritannias nest største flyplass og ligger om lag 40 kilometer sør for hovedstaden.

Cirka 45 flyselskaper opererer fra flyplassen.

Den har to terminaler og tar over 40 millioner passasjerer til og fra 200 destinasjoner hvert år. Dette ifølge flyplassens nettside.

Det er planer om å utvide fra én til to rullebaner.

Med ekspresstog tar det en halvtime fra Gatwick til London.

Rutene fra Helganes lanseres fredag og kan da bestilles.