KARMØY: For fotograf Lone Fingann Stol er det variasjonen som gjøre jobben spennende og aktiv bruk av naturen gjør at blir ingen bilder like selv om lokasjonen er den samme.

Den 1. april åpnet Fotograf Lone Fingann Stol dørene i nye lokaler i Kopervik Næringspark etter å ha holdt til i Åkrehamn siden hun overtok både navn og arkiv til Studio Håvarstein AS i 2010.

Nå følte hun at det var på tide med en forandring og nye impulser, og mest av alt ønsket hun å komme litt mer i midten på kundekretsen sin som strekker seg over hele Karmøy, Haugesund og lenger ut i distriktet.

– Ja, etter å ha vært i samme lokaler siden vi tok over så kjennes det godt ut med en forandring nå, sier Lone, som driver selskapet sammen med sin søster, Janne Fingann Stol.

Fotograf med Svennebrev

Interessen for foto begynte å bli framtredende i slutten av 10-klasse og valg av studieretning ble enkelt. I løpet av tiden på medier og kommunikasjon vokste interessen seg større og Lone begynte å jobbe målrettet mot å oppnå svennebrev som fotograf. Hun tenkte aldri over om det var et marked for det, men valgte å fylle drømmen, og muligheten til å kunne få ha hobbyen sin som jobb.

 

Da hun var ferdig med Vg3 fikk hun læreplass hos Studio G Fotografene i Trondheim. Der jobbet hun i to år før hun avla svenneprøve og flyttet hjem igjen til Vestlandet.

Etablert varemerke

At de endte opp med å overta studioet da  Anne Iren Håvarstein ved Studio Håvarstein  valgte å gi seg var litt tilfeldig, men en mulighet hun ikke kunne la passere. Hun og søsteren, Janne Fingann Stol, hadde snakket om å starte noe, og da de fikk muligheten til å kjøpe Studio Håvarstein var de ikke sene om å slå til.

– Nei, det var en unik mulighet til å få begynne for seg selv. Per Inge Eriksen i Åkrehamn Vekst hadde tipset litt, og da vi fikk telefonen med forespørselen om å kjøpe kastet vi oss rundt. Vi fikk laget en forretningsplan og plutselig var vi i gang, vi åpnet dørene i januar 2011. Janne tok seg av driften og jeg fotograferingen, forteller Lone.

 

Hun innrømmer at de var heldige som fikk lov til å jobbe under et allerede anerkjent navn, og at det nok har bidratt til at de fikk en god start.

Hun var et heller ukjent navn i bransjen på den tiden, og selv om hun livnærte seg som fotograf var dette i hovedsak innen eiendom, noe som står i stor kontrast til bildene hun tar i dag.

– Det var ikke det jeg hadde sett for meg. Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker, og da blir det ikke helt det samme å ta bilder av døde hus, smiler hun.

Åkrasanden yhyre populært

Hun har spesialisert seg på portrettfoto, og kjenner hun at hun får energi i møte med mennesker og det at ingen dag er lik.

Selv om fotografering inne i studio fortsatt populært er det uten tvil bilder ute på lokasjon de fleste ønsker seg, noe som bidrar til at bildene virker mindre oppstilt ut og blir med levende. Åkrasanden er et av mest populære stedene og der folk flest ønsker å forevige sine øyeblikk, og selv om de nå har flyttet til Kopervik så betyr ikke det at hun skal slutte å fotografere her.

– Det som er det fine med Åkrasanden er at hver gang man er der så får man et nytt lerret. Det er det som er det fine me å fotografere ute, alle bildene blir unike selv om de er tatt på samme sted, forteller Lone.

Hun skryter uhemmet av naturen i Karmøy og har funnet seg noe favorittplasser som hun bruker ved gjentatte anledninger. Hun innrømmer at det skal bli spennende å utforske sitt nye nabolag og om hun finner noen ubrukte skatter.

Selv om hun stortrives med å fotografere lokalt drømmer hun om å få ta med et brudepar til Island eller å få muligheten til å fotografere i Irland.

– Det er så spesiell natur på Island, og det må være flott å fotografere der. Jeg har aldri vært, men det er noe jeg virkelig kunne tenkt meg, sier hun.

Hederlig omtale

At hun lever for å få gode bilder, og strekker seg langt for å få det perfekte motiv har hun flere ganger fått anerkjennelse for. I år ble hun premiert med hederlig omtale på fire av fire innsendte bilder i Landskonkurransen for fotografer 2019. Også i fjor ble flere av bildene hennes premiert.

 

– Selv om det ikke har så stor betydning for den daglige driften er det likevel veldig stas at det man gjør blir satt pris på og lagt merke til. Det gir motivasjon til å strekke seg lenger, utvikle seg å ikke minst fortsette å satse på fotografering, sier hun.

Vil slå rot på Bygnes

Lone føler hun har oppnådd mye siden starten i 2010. En milepæl var da de i 2013 endret navnet fra Studio Håvarstein til Fotograf Lone Fingann Stol, da følte hun at hun hadde opparbeidet seg et navn for seg selv og kunne ta steget helt ut under egen paraply.

Flyttingen til Bygnes er et nytt stort steg. Nå er det bare henne, da søsteren Janne har gått over i en annen jobb. Hun er fortsatt med og driver selskapet, og er med ved behov, men det er Lone som blir å finne når man besøker det nye studioet.

Selv om hun synes det er litt skremmende ser hun fram til å slå rot på Bygnes, og gleder seg over nye lysere lokaler.

– Jeg tror at dette er en god ting. Alle har godt av forandring innimellom, og jeg håper at kundene mine vil føle det samme. Det er det som betyr noe, og at fokuset mitt fortsatt er å levere de beste produktene på markedet, avslutter hun.