HAUGESUND: Storsalen Edda 1 var så å si fullsatt da animasjonsfilmen «Ildsjel» ble vist fredag formiddag.

Kinosjef Marit Sætre Færevåg kan fortelle at det er slett ikke er første gang at gratiskino-tilbudet er blitt godt besøkt denne uken.

– Over 3.000 barn og unge har vært gratis på Edda kino på dagtid denne uka. Flest, i alt 816, har sett filmen «Ildsjel», som vi viste to ganger i anledning Brannvernuka nå i uke 38. 485 så «Olsenbanden – siste skrik», mens 414 billetter ble tatt ut til «Si Ingenting», dokumentarfilmen om artisten Kamelen som over 4.000 så live i Vangen for et par uker siden. Marcus «Kamelen» Mosele hadde spilt inn en videohilsen til ungdommene i Haugesund. Han takket for sist og trakk T-skjorter og plakater på setenummer i salen, forklarer hun.

Rett og slett magisk

Gratis kino på formiddagstid for elevene på barneskolene og Kino Zone tidlig ettermiddag for elever på ungdoms- og videregående skoler har, stått på programmet på Edda denne uken.

– Vi har lagt bak oss noen år med glisne kinosaler, så for oss som jobber på kinoen har det vært utrolig kjekt å ha huset full av barn og unge disse dagene. Å være inne i en kinosal fullsatt med unge i glad kinostemning: Det har rett og slett vært magisk. Responsen har vært overveldende, og mange foreldre har tatt kontakt og sagt at de setter stor pris på tilbudet om en åpen sosial arena disse dagene. Hvis streiken fortsetter opprettholdes tilbudet om gratis kino også neste uke. Noen av filmene elevene kan se da «Minions: Historien om Gru», «Barske Bøller», «Clifford: Den store røde hunden», «Avatar» og «Top Gun Maverick», opplyser kinosjefen.

Måtte hanke inn flere folk

Gratis kino er bare én del av tilbudet som Haugesund kommune har etablert for elever som er rammet av lærerstreiken.

Hensikten har vært å gi elever et sted hvor de kan treffes, og ha aktiviteter sammen.

– Oppslutningen rundt disse tilbudene har vært veldig god. Det viser jo at det har vært et behov der ute, forteller skolesjef Gjertrud Elise Røvær.

Haugesund kommune har ikke nøyaktige tall på hvor mange som har vært på de ulike aktivitetene denne uken, med skolesjef Røvær prøver seg med at anslag på strak arm.

– Alle de tre fotballtilbudene har hatt godt oppmøte, og i Ishallen har det vært 100–150 innom i de timene det har vært åpent der.

– Vi har ikke talt hvor mange som har vært innom biblioteket, men har fått tilbakemeldinger på at det har vært mange. Over 100 har benyttet seg av tilbudet på Åpen Zone på Gamle Slaktehuset hver dag, og på Det blå huset på Risøy har vi vært nødt til å hanke inn flere folk fordi det har vært så mange elever der, føyer hun til.

Fortsetter i uke

De gode erfaringene kommunen har gjort seg i uke 38 gjør at de opprettholder aktivitetstilbudet også i neste uke dersom lærerstreiken vedvarer.

– Opplegget blir da som i uken vi nå har lagt bak oss, muligens med noen justeringer, forklarer Røvær.

Aktivitetene

* Åpen Zone, Gamle slaktehuset, 8. klasse til 18 år.

* Kino Zone, Edda kino, 8. klasse til 18 år.

* Gratis kino, Edda kino, aldersgrense fra 6 og 9 år.

* Play Fritidsklubb, Hemmingstad kultursenter, fra 13–17 år.

* Fortellerstund og hobbyaktiviteter, Haugesund folkebibliotek, fra 2. til 4. klasse.

* Spillaktiviteter, Det blå huset på Risøy, fra 1. klasse og opp.

* Fotball, Vardhallen, fra 4. til 10. klasse

* Fotball, Gymnasbane 2, to grupper: 4.–7. klasse og 8.–10. klasse.

* Fotball, Haugarhallen, fra 4. til 10. klasse.

* Gaming, Haugesund folkebibliotek, fra 5. til 10. klasse.

* Skøyting, Ishallen, fra 5. til 10. klasse.

Se tidspunkt på Haugesund kommunes nettside.