PAUL MANNES
ALDER: 70
YRKE: SALGSKONSULENT
AKTUELL: Skal være Mannskap på «Statsraad Lehmkuhl» i The Tall Ships Races

Bursdagspresangen fra kona Sissel Aksdal var av den sorten som gjorde at Paul Mannes mistet talens bruk. Så glad ble han.

– Jeg skal få dra på tokt og være mannskap om bord på «Statsraad Lehmkuhl» på den siste etappen i årets Tall Ships Races. Jeg ble veldig overrasket over den flotte presangen. Kona trives ikke så godt på sjøen, men siden jeg liker meg så godt til sjøs, ga hun meg denne fine gaven til 70-årsdagen, sier Mannes.

Han blir slett ikke alene om å ha passert 25 år, men skal seile i lag med mange unge.

The Tall Ships Races beskrives som et årlig internasjonalt seiltreningsarrangement i regi av Sail Training International (STI). Et av hovedmålene for STI er «å bidra til å utvikle ungdommer mellom 15 og 25 år gjennom seiltrening, uavhengig av nasjonalitet, kultur, religion, kjønn og sosial bakgrunn».

Minst halvparten av mannskapet på skutene som deltar i konkurransen skal være i alderen 15–25 år. Bergen var vertshavn i 1993, 2001, 2008 og nå i år.

Hva skal du gjøre om bord i seilskuta?

– Jeg skal være en del av mannskapet på ferden fra Bergen til Esbjerg i Danmark. Når du mønstrer på slike tokt, får du oppgaver som resten av mannskapet. Jeg skal gå fire timers vakter, og ha fri i åtte timer. Slik er det natt og dag, og vi bytter på rorvakt, utkikk og brannvakt. Kjekt alt sammen! Vi er 60 i tillegg til det vanlige mannskapet.

Har du gjort noe slikt før?

– Jeg har seilt på tokt med «Statsraad Lehmkuhl» en gang før. For tre år siden gikk ferden til Shetland. Jeg har hatt seilbåt selv tidligere, og har seilt til Skottland med egen båt to ganger.

Hva skjer i dag og ut over i uken?

– I dag drar jeg til Bergen, for det er anledning til å gå om bord kvelden før. Klokken 12 søndag går starten for seilasen. Vi er trolig framme i Esbjerg neste lørdag. Været spiller jo en stor rolle, og jeg håper på mye vind!

Har konkurranseaspektet ved at det er Tall Ships Races noe å si for deg?

– Ja, det er klart. Alle om bord vil helt sikkert gjøre sitt ytterste for at vi skal gjøre det bra i konkurransen. Jeg gleder meg veldig til alt sammen. Bare å se de 72 skip seile av sted, blir jo litt av et syn.

Hvordan er forholdene om bord?

– Vi sover i hengekøyer, 60–70 personer i et felles rom. Det gikk fint å sove sist jeg var med på tokt. Hengekøyen var god å ligge i. Maten var veldig bra sist, og det er jeg sikker på den er denne gang også.