Foreldremøtet i Festiviteten

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kommentar til Roald Eskild Jakobsens kommentar om narkotikaforebygging

STOL PÅ MAGEFØLELSEN !

Det heter at en skal stole på magefølelsen og svært ofte stemmer det. Også i mitt tilfelle da jeg hørte hvilken journalist fra avisa som skulle dekke informasjonsmøtet i Festiviteten. Derfor var det ikke noen stor overraskelse når jeg slo opp avisa i dag og finner en til dels svært surmagra kommentar fra nettopp Roar Eskild Jakobsen. Han har ved mange anledinger irritert på seg folk med sin måte å skrive på og det klarer han nok også denne gangen. Mye av kommentaren hans er likevel veldig bra og det er godt med sterke meninger, men stol på magefølelsen !

Eskild Jakobsen innleder på nettutgaven som er nesten lik som papirutgaven, med at det ble servert god gammeldags skremselspropaganda og at det er mye angående rus og ungdom politiet ikke ønsker å snakke om. Hva i all verden ønsker ikke politiet å snakke om vedrørende rus?

Enten var ikke Eskild Jakobsen til stede under hele møtet eller så hørte han ikke skikkelig etter – eller kanskje ikke ville fordi han vet hva han mener om temaet ? At en del av det som blir fortalt på disse møtene kan virke skremmende på uvitende foreldre er det ikke tvil om, men virkeligheten slik vi som står oppi det oppfatter den er skremmende og det er den vi beskriver og som vi ønsker foreldre skal forstå. Verken mer eller mindre.

Hovedbudskapet i møtet var langt mer enn å snakke med ungene våre – hovedbudskapet var at vi alle voksne i et lokalsamfunn må bry oss, også om naboens barn, at vi bør skaffe oss kunnskap om temaet, bygge nettverk mellom voksne m.m. Når magefølelsen blir dårlig hos foreldre - så er det ofte en grunn for det.

Eskild Jakobsen har imidlertid også den samme evnen som en del andre journalister som ikke like måten andre beskriver ting på – nemlig å kritisere gjennom å forsøke å gjøre standpunktene sære gjennom saftige uttalelser som ”tordnet en lokal politibetjent”, ”skremselspropaganda”, ”idiotforklarte” m.m.

Undertegnede har som Jacobsen selv sier, drevet med ungdom og rus siden Eskild Jakobsen gikk på ungdomsskolen og vel så det, og tør faktisk hevde at jeg har rimelig erfaring og kunnskap med forebygging og faktisk - både hva som fungerer og ikke fungerer. Hvis Eskild Jakobsen tror jeg mener det jeg mener fordi det var jobben min, så har han ikke skjønt noen ting.

Der er ingen ensartet oppskrift på hva som fungerer best forebyggende for alle og derfor uttaler vi heller ingen skråsikkerhet, men noe lærer en faktisk gjennom erfaring. Da må det etter mitt syn være lov å gi uttrykk for hva en mener om enkelte unge ”forståsegpåeere” som med stort trykk forfekter ting de har liten eller absolutt ingen erfaring med.

At foreldre har den viktigste rollen i barns liv forundrer vel ingen. Da oppleves det spesielt at journalisten forsøke å fremstille samtaler med barna om illegal rus som nærmest unyttige fordi det ikke hjelper naboen sin.

Jeg er stolt over å kunne si at jeg vet jeg og mine kollegaer gjennom disse årene har hjulpet veldig mange ungdommer og familier fra å måtte oppleve den elendighet vedvarende rusmisbruk skaper i de nære omgivelser. Hovedingrediensen i den hjelpen har nettopp vært dialog og rådgivning både til ungdom og foreldre ut fra kunnskapen vi har opparbeidet oss.

Jeg vet ikke om Eskild Jakobsen har mye erfaring og kunnskap med/om temaet utover det han har opplevd i København, men det er lite å finne av kontruktive forslag til hva og hvordan forebygging bør gjøres når det vi gjør er så galt. VI forsøker i alle fall å hjelpe å hjelpe og både opplever og mener det virker.

Kanskje burde et foreldremøte inititiert av en frivillig interesseforening hvor medlemmene driver erfarings og kunnskapsbasert forebyggende arbeid på idealistisk grunnlag for lokalsamfunnet uten annen agenda enn å hjelpe andre, også fra kulturlederen i avisa få litt ros for initiativet selv om ikke alle trenger å være enig i budskapet?

Vi er faktisk så godt fornøyd med foreldremøtet sist mandag og tilbakemeldingene derfra at vi går i gang og arrangerer et nytt tilsvarende møte allerede onsdag 20. Februar på Scandic Maritim. Det vil bli et åpent Folkemøte hvor alle som ønsker kan komme og nå vet de også hva de går til. Eskild Jakobsen er selvsagt invitert dit også – både som journalist med sterke meninger og ikke minst som voksen som vil være med bidra positivt i lokalsamfunnet sitt.

Det var det med magefølelsen da.

Torbjørn Nervik d.y.

NNPF Haugaland

Torbjørn Nervik d.y.

Leder NNPF Haugaland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken