Igjen var det pressen, ved VG, som fant fram opplysningene som gjorde at også statsministeren og partilederen kom fram til at, nei, Enoksen bør slettes ikke være statsråd. Han måtte gå.

Bakgrunnen er igjen en gammel sak. I 2005 var Enoksen 50 år og stortingsrepresentant. Da innledet han det som ble et «nært og seksualisert» forhold til en ung kvinne.

Forholdet oppsto etter at jenta som 18-årig videregående skoleelev besøkte Stortinget med klassen. VG har fått dokumentert at forholdet utviklet seg da Enoksen den høsten ble olje- og energiminister. Som 19 år gammel student flyttet kvinnen til Oslo. Den politikkinteresserte jenta satt på i regjeringsbil og skal ifølge henne ha blitt forespeilet sommerjobb på Stortinget. Enoksen har bekreftet at de brukte begrepet «seksuell mentor».

«En statsråd har også et privatliv, og en statsråd kan ha et forhold utenfor ekteskapet,» sier Enoksen til VG. Det er riktig. Men dette handler ikke om det. Det er ikke «bare utroskap».

At en statsråd fortsatt ikke forstår at det viser elendig dømmekraft at han, som en godt voksen, sentral og mektig politiker, innleder et seksualisert forhold til så ung kvinne – som av politisk interesse ser spesielt opp til disse rikskjente politikerne. Så dårlig dømmekraft er uforenlig med å være statsråd.

Kvinnen setter ord på det til VG: «Jeg har båret på dette i så mange år, og skammet meg sånn. Det er ikke riktig at jeg skal bære på det, når han brukte makta si og sin posisjon til å få det han ville.»

Om man ikke har forstått dette før, så bør metoo ha vært oppklarende nok til at personer med denne typen skjelett i skapet takker nei når de blir spurt om å innta de mest framtredende tillitsposisjoner.

Som det er påpekt, er det heller ikke utenkelig at hemmeligheter som dette, hos en forsvarsminister, kan brukes av fremmede makter for å forsøke å skaffe seg informasjon.

Det som er ekstra begredelig med denne saken, er at Senterpartiet i 2017 fikk informasjon om en annen sak som burde ha gitt ekstra varsomhet da regjeringskabalen ble lagt. En annen kvinne hadde tidlig på 2000-tallet opplevd det hun oppfattet som uakseptabel oppførsel fra Enoksen. Dette ble det senere varslet om.

At det da i bakgrunnssamtalene før Enoksen ble statsråd, der han faktisk fortalte at han hadde vært utro, tilsynelatende ikke ble stilt høyst relevante spørsmål om maktskjevhet og alder, er hårreisende.