KRIM: Gutten hadde bodd hos fosterforeldrene i åtte måneder da hendelsen fant sted. Før den tid hadde han bodd i ni ulike fosterhjem.

Dagen hendelsen skjedde hadde fostermoren vært på kino med sin biologiske datter og fostersønnen. På veg hjem var hun innom en butikk mens barna satt i bilen. I bilen begynte fostersønnen å krangle med dattera. Gutten rev henne i håret, dunket hodet hennes og bet henne i hånda slik at hun begynte å blø.

Da fostermor kom tilbake til bilen og under kjøreturen til hjemmet, rev han fostermor i håret og dro hodet hennes bakover. Fostermor ringte fosterhjemskonsulenten og fortalte at hun var i ferd med å miste kontroll over situasjonen.

Skulle drepe henne

Vel hjemme hindret fostersønnen mor å komme inn i huset. Han dro så hardt i jakken hennes at den revnet. Han rev henne i håret og ropte han skulle drepe henne og sparke hodet hennes inn i veggen.

Gutten angrep fostermor og klarte å bite henne i brystregionen, et bitt han ikke slapp før hun slo ham i bakhodet med mobiltelefonen. Da kom en tredje person til. Han holdt gutten under kontroll til folk fra fosterhjemstjenesten kom og hentet ham.

Nektet å vedta bot

Fostermor ble i kjølvannet av hendelsen ilagt en bot på 10.000 kroner. En bot hun nektet å vedta.

Dermed havnet saken i Sunnhordland tingrett, som under tvil kom fram til at fostermor hadde handlet i nødverge og dermed skulle frifinnes.

– Angrepet var retta mot fostermor sin kropp og ble ledsaget av grove trusler. Den fysiske utageringen gikk vesentlig lengre enn det en må kunne legge til grunn er vanlig når et barn i denne alderen går fysisk løs på en voksenperson. Retten legger til grunn at fostersønnen har fysiske forutsetninger som går ut over de til en gjennomsnittlig gutt på hans alder, samtidig som han ikke ser ut til å ha utviklet evne til selvregulering som andre på hans alder. Retten legger også til grunn at intensiteten og varigheten i angrepet var uvanlig, skriver tingrettsdommer Håkon Velde Nordstrøm i den enstemmige dommen.