Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg får mye mer skryt enn kjeft»

Artikkelen er over 5 år gammel

EM-dommer Svein Oddvar Moen har full kontroll på om Albanias cornere svinger innover eller utover. Men egentlig blåser han litt i fotball.

FOTBALL: Se for deg en svært ung Svein Oddvar Moen på løkka hjemme i Haugesund på 80-tallet. Mens kompisene er mest interessert i å spille fotball, trekkes lille Svein Oddvar mot dømmingen.

Han kjøper seg dommerdrakt lenge før han dømmer sin første kamp. Leder kampene på løkka.

Spol fram til juni 2016. Mandag reiser Svein Oddvar Moen til Frankrike for å lede et team av seks norske dommere i EM. Det er ikke tilfeldig. Det skyldes en voldsom lyst til å bli en god dommer. Og knallhard jobbing.

– Du kan godt si at det er guttedrømmen som går i oppfyllelse. Jeg hadde aldri klart å komme til EM som fotballspiller, sier 37-åringen.

LES OGSÅ: Blåser i fotball
LES OGSÅ: Se Svein Oddvar Moen-hyllesten her

På hils med stjernene

Etter nærmere 30 kamper i Champions League, er Moen på hils med de største stjernene i Europa. Men å stå ansikt til ansikt med Cristiano Ronaldo påvirker ham ikke.

– Nei, det der gir meg ingenting. De er vanlige folk – bare veldig gode til å spille fotball. Men ungene synes det er kjekt, sier Moen.

Strengt tatt er han heller ikke veldig interessert i fotball. I hvert fall ikke på den måten vi andre er. Han ser kun de kampene han trenger. Likevel vet han nesten alt om spillerne han skal dømme. Det handler om være godt forberedt.

– Vi bruker enormt med tid på forberedelser og går mye, mye dypere enn det folk tror, forteller han.

Vet nesten alt

I eliteserien i Norge må han og teamet gjøre arbeidet selv. I EM har UEFA gjort mye av jobben for Moen og de andre dommerne. Alt grunnlagsmateriale de trenger blir servert. Så begynner jobben med å bruke det.

– Vi skal vite om uromomenter, spillermønster og formasjoner. Hvis for eksempel et lag endrer formasjon, endrer vi også på våre posisjoner. Tilpasser oss et annet spillmønster, forklarer Moen.

For Haugar-dommeren er det ekstremt viktig å vite om en spiller tar cornere innover- eller utoverskrudd. Om han skyter frispark med høyre eller venstre.

– Slike ting er avgjørende for oss å vite med tanke på hvor vi skal posisjonere oss. Jeg vet også hvem som sannsynlig kommer til å slå gjennombruddspasningene. Jeg løper ikke fortere enn ballen og må allerede være på vei når pasningen går. Hvis jeg vet at en spiller høyst sannsynlig slår en støttepasning, tilpasser jeg meg det, sier Moen.

– Krevende

Moen har blitt kåret til Norges beste dommer de fem siste årene. Han legger ikke skjul på at gode forberedelser er en viktig årsak til suksessen. Moen og teamet hans begynte tidlig å bruke statistikk og har vært pionerer på dette i Norge.

Selv om resten av teamet hans ifølge Moen bruker mer tid på forberedelser enn ham selv, er det et travelt liv. To kamper i uka. Sivil jobb i 50 prosent som funksjonsleder i ambulansetjenesten i Haugesund. To barn og gift.

– Klart det er krevende, men det går bra, Forberedelsene til EM har vært hektiske. Vi har vært veldig grundige og har dømt mange kamper, blant annet tre kamper med fullt EM-team. Vi har vært slitne, men har fått hvilt godt nå i forkant av EM. Vi er klare og har aldri vært bedre enn vi er nå, sier Moen.

Moen har etter hvert også fått god mesterskapserfaring. I VM i 2014 var han med som 4. dommer. I tillegg har han dømt OL og en rekke aldersbestemte mesterskap.

– Mesterskapserfaring er viktig å ha med seg, også for dommere. Vi lever tett på hverandre. Det er en styrke at vi har det utrolig bra sammen. Da fokuserer vi på alt annet enn fotball. Det er viktig å koble av, sier Moen.

Får lite kjeft

Han forventer også enda mer intensive kamper i EM enn han er vant til.

– Min erfaring fra VM er at landslagsfotball på dette nivået er annerledes. Spillerne brenner enda mer for flagget sitt. Hver eneste kamp betyr enormt.

Han er ikke redd for å gjøre feil.

– Jeg er flink til å legge feil bak meg. 99 prosent av avgjørelsene våre er korrekte. Det er kjekkere å tenke på dem, sier Moen som tidlig i karrieren fikk mye kjeft, blant annet på SMS. Han har åpent mobilnummer og fortsatt tikker meldingene inn etter at han har vært i aksjon.

– De siste fire-fem årene har jeg nesten ikke fått negative SMS-er. Det har kanskje sammenheng med en stigning i karrieren. Faktisk får jeg flere meldinger med skryt enn kritikk. Det er bare tull at vi dommere får så mye kjeft, understreker han.

Kampen han husker best i karrieren så langt er hans første cupfinale. Det var i 2008, mellom Stabæk og Vålerenga.

– Det er cupfinalen alle norske dommere drømmer om. Et vendepunkt i karrieren min. Men jeg husker også godt finalen i U17-VM i Mexico. 105.000 tilskuere på Azteca stadion.

Men nå er det EM det handler om. EM for de store gutta. De virkelig store gutta. Moen er en av dem. Og han bare gleder seg.

– Det blir fantastisk, avslutter Svein Oddvar Moen.

Kommentarer til denne saken