Først kjempetabbe, så to nydelige scoringer

SNUDDE KAMPEN: Haugesund jubler for scoring.

SNUDDE KAMPEN: Haugesund jubler for scoring. Foto:

Av

En tabbe fra Benjamin Tiedemann Hansen sendte Vålerenga i ledelsen etter to minutter. Et kunstmål fra Niklas Sandberg og en goalgetter-scoring fra Kristoffer Velde snudde kampen.

DEL

FOTBALL: Å snu fotballkamper er ikke dagligdags for FKH, men Jostein Grindhaugs menn kjempet som løver, og lot seg ikke knekke av en marerittstart på kampen i hovedstaden. Herolind Shalas scoring etter Tidemann Hansens tabbe før det var spilt to minutter, kunne blitt kostbar. Men en scoring for YouTube-reprisene fra Niklas Sandberg, og en meget vakker scoring fra Kristoffer Velde litt før halvspilt 2. omgang, var nok til å snu kampen og sikre FKH tre meget viktige poeng.

Payback-time

En seier på de sju siste kampene i eliteserien. Det er en del av fasiten om vi ser nærmere på FKH sine resultater den siste tiden. En av de sju kampene var 4–1 tapet mot Vålerenga i slutten av juni, FKHs største tap siden oktober 2017 da de også tapte med tre mål mot nettopp Vålerenga.

Samtidig sier en annen del av fortellingen at FKH har tatt flere poeng borte enn hjemme denne sesongen. De har også vist styrke på bortebane mot Cliftonville, Sturm Graz og PSV Eindhoven. Dagens verter i Vålerenga hadde før dagens kamp kun tapt en seriekamp på hjemmebane. Samtidig hadde de kun tatt ett poeng på sine tre siste kamper, mot henholdsvis Kristiansund, Strømsgodset og Stabæk.

Slik er livet i eliteserien. Det går opp og ned for de aller fleste lagene, og hver kamp lever, som klisjeen sier, sitt eget liv. Og dagens kamp gjorde definitivt det.

Verst tenkelig start

Det tok ikke mer enn ett minutt og tjuetre sekunder før Vålerenga tok ledelsen. Dagens FKH-kaptein Benjamin Tiedemann Hansen gjorde en sjelden feil i eget forsvar, mistet ballen til Mathias Viljalmsson som stormet mot linja og bommet på sitt innleggsforsøk. Ballen fant uansett lagkamerat Herolind Shala til slutt, og han kunne enkelt trille ballen i åpent mål. En verst tenkelig start på kampen for FKH og for Tiedemann Hansen. De rundt 70 supporterne på bortetribunen trodde vel knapt sine egne øyne.

Etter scoringen var det FKH som tok over styringen i kampen, og som vanlig var det Mikkel Desler og høyresiden som skapte det som var av farligheter. Innleggene hadde ikke riktig adresse, men tendensene var der. Etter et kvarters spill ville Kristoffer Velde, som jo har vært i Vålerengas søkelys den siste tiden vise seg fram. Han tok med seg ballen innover i banen og fikk løsnet et skudd som var milevis fra det 19-åringen kan på sitt beste.

Få sjanser – mange frispark

Selv om FKH hadde ballen mest var det langt mellom sjansene, for begge lag. De gangene nesten-sjansene kom, var det mer på grunn av svake pasninger fra ett av lagene enn godt angrepsspill fra det andre laget. Omgangen ellers var preget av mange frispark (19) og dermed mange stopp i spillet. Første mann i dommerens bok var Kevin Martin Krygård, og minuttet etter var det målscorer Shala sin tur til å få det gule.

Så nære

Noen små minutter før pause måtte Helge Sandvik i aksjon. 29-åringen som sto en strålende kamp mot PSV på torsdag, reddet meget bra på skuddet fra George. 2–0 der hadde vært tungt. Like før pause kunne Koné og FKH fått utligningen de lengtet etter. En boksåpner-pasning fra Krygård fant Desler på løp. Danskens innlegg var hardt og godt, og Ibrahima Koné var en skostørrelse fra å tuppe inn 1–1. En jevnspilt 1. omgang preget av mange tekniske feil fra begge lag, ebbet dermed ut med 1-0-ledelse til hjemmelaget.

Drømmescoring

Det tok to minutter av 1. omgang før ballen lå i mål, og det tok jammen ikke mer enn tre minutter av 2. omgang før utligningen var et faktum. Og det kom på mesterlig vis. Niklas Sandberg kom seg vakkert til linja, og det som så ut som et innlegg endte med et kunststykke av en avslutning via tverrliggeren og i mål. Det var en scoringen for reprisene. Sandberg som har scoret i cupen, og i Europa League-kvalifiseringen kunne dermed notere seg for sitt første mål i eliteserien.  

Tolv minutter ut i omgangen måtte Krygård forlate banen med ett kutt i hodet. Det fikk han etter et uheldig men ublidt møte med lagkamerat Bruno Leites sko i et forsøk på å krige ballen i mål. Det tok ikke mange minutter før unggutten var tilbake og kriget videre.

Saken fortsetter under bildet

HELGAS MOTE: Haugesunds Kevin Martin Krygård måtte med likhet med Liverpools James Milner avslutte helgas kamp med bandasje på hodet.

HELGAS MOTE: Haugesunds Kevin Martin Krygård måtte med likhet med Liverpools James Milner avslutte helgas kamp med bandasje på hodet. Foto:

Så våknet Velde

I det 64. minutt snudde FKH kampen. Strålende samspill mellom Ibrahima Koné og Kristoffer Velde ga sistnevnte sjansen fra 15 meter. 19-åringen gjorde ingen feil, og banket ballen i hjørnet. Pent spill og en scoring med mye vilje bak. Kanskje VIF graver enda dypere i lommeboka og kommer med nok et bud på unggutten etter en slik scoring.

Scoringen ga naturlig nok et kampbilde som var gunstig for FKH. Vålerenga måtte opp og fram for å jage scoring, og etterlot seg store bakrom. For å utnytte det best mulig valgte FKH å erstatte Koné med Martin Samuelsen. Ti minutter før slutt var det Christian Grindheims tur til å entre sin gamle hjemmebane. Hjemmefansen ga ham en pen mottakelse da han erstattet Kevin Martin Krygård.

Nervepirrende tilleggsminutter

Avslutningen av kampen ble sjansefattig og nervøs. Skader og bytter gjorde at dommeren la til seks minutter. Heller ikke i tilleggsminuttene klarte noen av lagene å komme til klare sjanser. Kristoffer Velde kunne ha blitt tomålsscorer fire minutter på overtid, men avslutningen gikk en liten meter over denne gangen. Dermed kunne de hvitkledde gjestene løfte armene i været og juble for tre viktige poeng. Nå er veien opp til 4.-plassen kortere enn veien ned til kvalifiseringsplassen.

KAMPFAKTA:

Vålerenga – FKH 1–2 (1–0)

Eliteserien, runde18

Intility Arena

Mål: 1–0 Herolind Shala (2), 1–1 Niklas Sandberg (48), 1–2 Kristoffer Velde (64)

Målsjanser: 3–4

Gult kort: Herolind Shala, Johan Lædre Bjørdal, Ivan Näsberg, Vålerenga. Kevin Martin Krygård, Sondre Tronstad FKH.

Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad

Tilskuere: 7304

FKHs lag (4-3-3): Helge Sandvik – Mikkel Desler, Douglas Bergqvist, Benjamin Tiedemann Hansen, Thore Pedersen – Kevin Martin Krygård (Christian Grindheim fra 81.), Sondre Tronstad, Bruno Leite – Kristoffer Velde, Ibrahima Kone (Martin Samuelsen fra 74.), Niklas Sandberg (Joakim Våge Nilsen fra 86.).

Artikkeltags