Gå til sidens hovedinnhold

Tamt og målløst

Artikkelen er over 5 år gammel

Landslaget i fotball stoppet tapsrekken på tre kamper, men klarte ikke å innlede året med en virkelig opptur da det ble 0-0 mot Estland torsdag.

FOTBALL: Jo Inge Berget hadde to gode sjanser til å score årets første mål, mens Valon Berisha hadde den største alene med keeper. Mihkel Aksalu i hjemmemålet reddet hver gang, og Per-Mathias Høgmos menn maktet ikke å revansjere det forsmedelige hjemmetapet mot Estland for halvannet år siden.

– Kampen ble ikke veldig ulik slik vi ventet, vi burde vunnet 1-0 ut fra sjanser. Vi gir bort en sjanse etter innkast, men vi eier kampen. I de periodene brukte vi for lang til og kom ikke fram til sjanser, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo på Eurosport etter kampen.

Høgmo byttet formasjon i pausen og spilte 4-5-1 i annen omgang. Etter suksess innledningsvis med to tidlige sjanser viste heller ikke det å være nøkkelen til suksess mot et hardt kjempende, men ikke spesielt imponerende hjemmelag.

– Vi må evaluere, men vi ønsket å prøve begge deler. Første halvdel av annen omgang synes jeg var veldig god og da burde vi avgjort, sa Høgmo.

Kampen viste at Norge har en vei å gå for å bli konkurransedyktig når Tyskland og Tsjekkia står på motsatt banehalvdel i VM-kvalifiseringen i høst. Heller ikke Aserbajdsjan skjelver nok i buksene av det som ble vist i Tallinn.

Ole Kristian Selnæs og Fredrik Midtsjø fikk begge sin debut torsdag, Stefan Johansen og Alexander Søderlund fikk gullklokka. Dermed er det iallfall fire med grunn til å huske kampen med en viss glede. Dessuten var Rune A. Jarstein i sitt comeback i landslagsmålet god den ene gangen han ble satt på prøve.

Lyktes ikke

Det så lovende ut fra start. Tente norske spillere presset høyt, vant duellene og virket også komfortable med ballen. Norge kombinerte seg fint framover på banen, men lyktes ikke med de avgjørende pasningene og slet med å komme til sjanser.

Før kampen sa Høgmo at dårlig utnyttelse av sjanser er lagets akilleshæl, men torsdag var problemet å skape sjansene. Planen var å spille mer direkte, men i stedet ble det for omstendelig, og Estlands forsvar rakk å komme i balanse før de norske søkte avgjørende gjennombrudd.

Dermed ble det Estland som fikk den første sjansen, da Andreas Raudsepp etter en snau halvtime ble spilt pent gjennom av Konstantin Vassiljev. Jarstein kom våkent ut og tok skuddet i kroppen.

Spissen Sergej Zenjov var en bakromstrussel med farten sin, og han ga det norske forsvaret en del hodebry, men flere muligheter fikk ikke Estland i første omgang.

Sjanser

Det måtte en dødball til for å gi Norge 1-1 på sjansestatistikken til pause. I det 38. minutt vant Vegard Forren i lufta på Stefan Johansens hjørnespark, og Berget stusset ballen mot mål. En god redning av Aksalu hindret scoring.

I pausen la Høgmo om fra 4-2-3-1-formasjonen han brukte hele høsten i fjor og spilte 4-5-1 med Håvard Nordtveit (og siste halvtime debutanten Selnæs) som anker, Per Ciljan Skjelbred og Johansen som indreløpere.

Med mer direkte spill kom også sjansene tettere. Berget tvang Aksalu til en god redning etter veggspill med Berisha i det 52. minutt. Sju minutter senere kom Berisha til en enda større sjanse da han kom alene med keeper, men Aksalu vant også den duellen.

Etter en god norsk start på omgangen døde det hen, med lavt tempo og lite konstruktivt spill. Og målet som kunne varmet tilskuerne i kulda kom aldri.

– Vi jobber bra, men det er en kamp med lite sjanser og vi må ta det vi får. Det klarer vi ikke i dag heller, og det er for dårlig, sier Jo Inge Berget.

Fakta

Estland – Norge 0-0

Lilleküla stadion

Ca. 3.000 tilskuere

Dommer: Andrew Dallas, Skottland.

Ingen kort.

Lagene:

Norge (4-2-3-1): Rune A. Jarstein – Martin Linnes, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami – Håvard Nordtveit (Ole Kristian Selnæs fra 64.), Stefan Johansen – Per Ciljan Skjelbred (Fredrik Midtsjø fra 86.), Jo Inge Berget, Valon Berisha – Adama Diomande (Alexander Søderlund fra 64.).

Ubenyttede reserver: Ørjan H. Nyland, André Hansen – Jonas Svensson, Stefan Strandberg, Fredrik Gulbrandsen, Ruben Yttergård Jenssen.

Estland (4-2-3-1): Mihkel Aksalu – Taijo Teniste, Enar Jääger, Ragnar Klavan (Nikita Baranov fra 86.), Artu Pikk – Alexander Dmitrijev, Karol Mets – Andreas Raudsepp (Henri Anier fra 64.), Konstantin Vassiljev (Ilja Antonov fra 90.), Ken Kallaste (Sander Puri fra 74.) – Sergej Zenjov.

Ubenyttede reserver: Andreas Vaikla, Pavel Londak – Markus Jürgenson, Rauno Alliku, Rauno Sappinen, Gert Kams, André Frolov, Maksim Gussev, Madis Vihmann, Joonas Tamm.

 

Kommentarer til denne saken