BERGENSAVISEN: I forrige uke sprakk nyheten om at den tidligere Brann-helten Geirmund Brendesæter og Magnar Aaland har fått sparken som trenere i 3. divisjonsklubben Bremnes. De bestrider oppsigelsen, og stilte til kamp som normalt mot Brann 2 tirsdag.

Det var ikke den eneste som var spesielt med den kampen. I forkant av kampen startet politiet etterforskning av tre Bremnes-spillere. De ble fratatt sine pass og politiet undersøker nå om spillerne har gyldig opphold- og arbeidstillatelse.

Går på folkehøgskole

En av dem som ble oppsøkt av politi før kampstart, og ikke fikk være med i toppkampen på Bømlo, er brasilianske Matheus Frederico Lima Taumaturgo (22).

Spissen, som har spilt i Bremnes siden i fjor, forteller til avisen Sunnhordland at han til daglig er elev ved Bømlo folkehøgskole.

– Jeg føler meg trist for det som har skjedd. Nå håper jeg bare at ting kommer til å ordne seg, og at jeg snart kan spille fotball for Bremnes igjen. Jeg elsker plassen, laget og trenerne, sier Taumaturgo til Sunnhordland.

Den sparkede treneren stilte på benken, men Brann 2 ble for sterke

Risikerer utvisning

De tre spillerne det gjelder er alle registrert som amatører hos Norges fotballforbund (NFF). Etter det BA forstår ble en av dem registrert som Bremnes-spiller i NFFs systemer så sent som mandag denne uken.

Taumaturgo er altså skoleelev, men ifølge politiet spiller de to andre kun fotball.

– Slik jeg har forstått det så skal det være avtale om at klubben har dekket kost og losji, og noen lommepenger, sier politiadvokat i saken, Kristoffer Buchholz Johannessen, til Sunnhordland.

Spørsmålet er det skal ansees som lønn og således krever arbeidstillatelse.

– Det er jo det som er kjernen her, hvor går grensen for hva som krever arbeidstillatelse eller ikke. Det skal vi vurdere, men jeg vil ikke si noe mer akkurat nå, sier Johannessen til BA, som regner med at Utlendingsdirektoratet vil komme med en konklusjon i løpet av neste uke.

I ytterste konsekvens risikerer spillerne å bli utvist.

Årsmøte

Det var hovedstyret i Bremnes som først meddelte om politiets innblanding i en pressemelding tirsdag. Onsdag kveld er det ekstraordinært årsmøte i klubben, hvor agendaen er valg av et nytt styre.

«Hovedstyret kan ikke sitte stille i båten, men må stå opp for våre verdier som idrettslag. For at morgendagens årsmøte skal kunne treffe en mer informert beslutning om hvilken vei idrettslaget skal gå i tiden fremover, orienteres det derfor om at hovedstyret har blitt kontaktet av politiet og i dag har hatt et lengre møte med politiet vedrørende interne forhold rundt fotballaget og da særlig knyttet til rekruttering av utenlandske spillere», skriver styret i Facebook-posten, som dermed setter politisaken i sammenheng med forrige ukes oppsigelser.

Vil ikke gi noen kommentarer

BA har vært i kontakt med hovedstyrets leder, Leif Kåre Natterøy, som sier at han ikke har noe å tilføye utover det klubben allerede har skrevet i Facebook-posten.

Geirmund Brendesæter har ikke svart på BAs henvendelser.

Hans trenerkollega Magne Aaland ønsker ikke å si noe annet om saken enn at uttalelsen får stå for hovedstyrets regning.

DENNE SAKEN ER HENTET FRA BERGENSAVISEN

Dette er hele Facebook-posten til hovedstyret i Bremnes IL:

Bremnes IL tok den 3. mai en endelig beslutning om ikke å forlenge de midlertidige ansettelseskontraktene til de tidligere trenerne for idrettslagets A-lag i fotball. I ettertid av dette har det versert rykter og fremstilt beskyldninger mot hovedstyret i idrettslaget som det har vært vanskelig å forsvare seg mot.

Hovedstyret understreker at Bremnes IL behandler alle sine ansatte med den største respekt og selvsagt forholder seg til de lover og regler som gjelder for deres virksomhet. Årsaken til at hovedstyret har vært sparsommelige med hvilken informasjon som kommuniseres ut, er nettopp av respekt for de involverte partene. Slik situasjonen har utviklet seg, finner imidlertid hovedstyret det nødvendig å dele mer informasjon om saken.

Gjennom de siste to dagene har vår engasjerte advokat vært i kontakt med Trenerforeningen og understreket at trenerne ikke er ønsket rundt vårt A-lag. Vi har gjentatte ganger bedt trenerne om å respektere demokratiske spilleregler og forholde seg til hovedstyrets beslutning. Som svar på dette, har imidlertid både Trenerforeningen og trenerne selv gjort det klart at de ikke har noen intensjon om å etterleve dette. For hovedstyret fremstår det som klart at siktemålet til trenerne er å fremtvinge seg som trenere for vårt A-lag frem til det ekstraordinære årsmøtet i morgen den 11. mai og sikre seg nye ansettelseskontrakter så snart et nytt hovedstyre eventuelt er på plass.

Hovedstyret kan ikke sitte stille i båten, men må stå opp for våre verdier som idrettslag. For at morgendagens årsmøte skal kunne treffe en mer informert beslutning om hvilken vei idrettslaget skal gå i tiden fremover, orienteres det derfor om at hovedstyret har blitt kontaktet av politiet og i dag har hatt et lengre møte med politiet vedrørende interne forhold rundt fotballaget og da særlig knyttet til rekruttering av utenlandske spillere. Dette har foreløpig resultert i at politiet i dag har fratatt passene til tre utenlandske spillere og samtidig gitt beskjed om at disse ikke var spilleberettiget til dagens kamp mot Brann 2. Utover dette har ikke hovedstyret myndighet til å dele ytterligere informasjon. Basert på den informasjonen hovedstyret selv sitter med og informasjonen fra politiet etter dagens møte, anses imidlertid forholdene som svært alvorlige. Etter det hovedstyret forstår, vil politiet komme med ytterligere informasjon innen kort tid.

Bremnes IL beklager til alle sine medlemmer over foreliggende situasjon. Hovedstyret vil samarbeide med politiet i deres nærmere undersøkelser av de aktuelle forholdene.

Med sportslig hilsen,

Hovedstyret i Bremnes IL