SKADEDYR [Nettavisen]: – Dette er ikke en flåttart vi vil ha i Norge, men vi oppdager nye tilfeller hvert år, sier Inger Sofie Hamnes, parasittolog hos Veterinærinstituttet, til NRK.

Husflåtten hører til i området rundt Middelhavet og i Sør-Europa. Den bærer en rekke alvorlige smittestoffer som kan overføres til både hunder, mennesker og andre dyr.

– Nærmest umulig å fjerne

Ifølge NRK kommer eksemplarene som Veterinærinstituttet har analysert fra importerte gatehunder og fra norske kjæledyr som har blitt med på ferie. Med det kan være snakk om flere tilfeller i Norge enn hva man vet om.

Husflåtten kan fort gå under radaren da det er vanskelig å skille den fra vanlig skogsflått, forteller Hamnes.

På Veterinærinstituttets hjemmesider informeres det at husflåtten trives best mellom 20–35 grader.

For mens skogsflåtten vil dø av å være innendørs for lenge, er husflåtten meget komfortabel med inneklima. Og om man først har fått husflåtten inn i hus, er det nærmest umulig å få fjernet den.

– 2000–4000 egg

– Den formerer seg raskt. Når den ikke henger på huden så gjemmer den seg i miljøet: I møbler, sprekker, bak bilder og i rørføringer. Den kan overleve lenge, sier Hamnes.

Og om man finner én, kan man nærmest garantere at det er flere i hjemmet. Flåttene kan nemlig legge mellom 2000–4000 egg i løpet av noen uker, ifølge SNL.

Parasittolog Hamnes mener man må ty til et skadedyrfirma om man skal bli kvitt dem.

Marit Forbord i Mattilsynet kan fortelle at hun selv har plukket husflått fra en hund fra Spania på Gardermoen. Det første tilfellet skal ha vært en gatehund fra Romania.