HAUGESUND: Kvinnene som følges i filmen, er tidligere AUF-leder Ina Libak, varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam, Line Hoem og Renate Tårnes.

Dokumentaren viser at de fire i de ti årene etter terrorangrepet har blitt tvunget til å bearbeide det som skjedde, og at de har valgt å jobbe aktivt videre for det de tror på.

I mars vant filmen Human-prisen.

Folkets Amanda er stemt fram av publikum på NRK sine nettsider.

Bildeserie

Se bildene fra rød løper og Amanda-showet

Fikk sin første Amandapris

Jakob Oftebro fikkprisen beste mannlige skuespiller for sin rolle som Charles Braude i storfilmen «Den største forbrytelsen».

Dette er 35-åringens første Amandapris.

Fortellingen om den norsk-jødiske familien Braude står i sentrum for handlingen i filmen. Den følger familien under deportasjonen av norske jøder under andre verdenskrig og hvordan det norske politiet spilte en sentral rolle i å pågripe jødene i deres hjem rundt om i Oslo og Norge.

«Den største forbrytelsen», som er basert på forfatter Mare Michelets bok med samme navn, fikk gode kritikker av anmelderne.

Oftebro vinner prisen nøyaktig 35 år etter at hans far, Nils Ole Oftebro, vant den samme prisen for sin rolle i filmen «Du kan da ikke bare gå» i 1986.

Beste kvinnelige skuespiller

Kristine Kujath Thorp fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen «Ninjababy».

I «Ninjababy» spiller hun 23 år gamle Rakel, som først når hun er seks måneder på vei oppdager at hun ble gravid etter en lite romantisk one-night-stand. Rakel har aldri ønsket å bli mor, og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon.

Kristine Kujath Thorps første hovedrolle var i kortfilmen «Fanny» i 2017 som også ble nominert til Amandaprisen 2017. Hun har spilt hovedrollen i den danske TV-serien «Noget om Emma» fra 2020, og hun spiller i den norske katastrofefilmen «Nordsjøen», som kommer på kino til høsten.

Thorp har også en større rolle i filmen «Den største forbrytelsen».

Æresprisen

Filmregissør Oddvar Bull Tuhus (80) fikk Amandakomiteens ærespris. Han står bak filmer som «Blücher» og «Hockeyfeber».

Tuhus' lange karriere som både regissør, produsent og manusforfatter startet med regidebuten «Rødblått paradis» i 1971.

Fire år senere ble dokudramaet hans «Streik!» utvalgt til filmfestivalen i Cannes. 80-åringen er også kjent for filmene «Fifty-Fifty» og «Hockeyfeber». I thrilleren «Blücher» fra 1988 spilte både Helge Jordan, Hege Schøyen og Geir Børresen.

Tuhus, som er gift med artist og tidligere kulturminister Åse Kleveland, var i en årrekke ansatt i NRK, hvor han blant annet var dramasjef på 1990-tallet. Han har i tillegg hatt en lang rekke yrkesfaglige verv, både i Norge og internasjonalt, og har ledet mye utredningsarbeid.

Årets beste kinofilm

Regissør Benjamin Ree vant Amandaprisen for årets beste kinofilm med sin dokumentar «Kunstneren og Tyven».

«Kunstneren og tyven» var på flere lister over beste filmer i 2020, der BBC, Washington Post, New York Times, Rolling Stone, IndieWire, Screen – og regissøren Pedro Almodóvar – trakk filmen fram som et av høydepunktene i filmåret 2020. Den sto dessuten på kortlisten til Oscar.