POLITIKK [GD]: – Det ligger ingen endringer i drivstoffavgiftene i vårt skatte- og avgiftsopplegg nå, sier Vedum til NRK.

– Men til høsten vil vi se på skatte- og avgiftsgrep og lage nytt budsjett for neste år, legger han til.

Drivstoffprisene har skutt til himmels den siste tiden. Nå nærmer bensinprisen seg 30 kroner literen.

For tre måneder siden, da prisen hadde bikket 26 kroner, sa Vedum at han «ville ta grep» dersom de høye prisene fortsatte.

Dyr bilferie

Dette betyr at det blir en dyr bilferie for de som planlegger det i sommer. Av en bensinpris på 29 kroner er 13 kroner moms, CO2-avgift og vegavgift.

– Vi er veldig opptatt av at summen av ting kan være krevende for mange. Derfor er det viktig med grep som hjelper folk som tjener 400.-600.000 kroner. Folk med vanlige inntekter må oppleve at skatter og avgifter går ned.

– Regjeringen må se på andre skatte- og avgiftsgrep som vi kan gjøre, sier Vedum til statskanalen.

Opp 40 prosent på ett år

Fra april 2021 til april 2022 økte prisen på diesel med 41 prosent, og bensin med 34 prosent viser tall fra SSB, det skriver Naf i en pressemelding.

– Dette er en kraftig oppvekker til regjeringen, nå må avgiftene kuttes, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

– Det er ingen tegn til at prisøkningene stopper her. Før valget var en bensinpris over 20 kroner literen nesten utenkelig for Senterpartiet. Nå har prisene steget så mye at vi nærmer oss 30-tallet mange dager. Avgiftene på bensin og diesel må kuttes kraftig for å få pumpeprisen ned, sier Braadland.