KARMØY: – Her og nå har vi det fint i Bergen. Vi trives i jobbene våre, og med leiligheten. Men verken jeg eller kjæresten har familie her, og det hadde vært fint å kunne stikke bort i døra, ta den halvtimen med en kaffekopp, uten at det betyr en helg på reis, forteller Govert Edvar Grindhaug.

Han er oppvokst på Åkra, og har mesteparten av familien sin på Åkra og Vea.

Men når han leter etter et nytt sted å bo, er det slett ikke på Åkra.

– Nei, vi kan tenke oss å bo litt lenger sør, nærmere Skudeneshavn og litt landlig. Et alternativ er også den eldre bebyggelsen i Skudeneshavn sentrum. Eventuelt på østsida, sør for Stokkastrand. Men vi flytter ikke før vi finner det rette stedet. Et fint sted med fin bolig.

I romjula gikk han ut på Facebook for å be om hjelp til å finne det rette stedet. Mer om det etter hvert.

Ly for vinden framfor utsikt

Først: Hva mener han så med et fint sted? Og hva er kravene til boligen? Nå skal du høre:

– Et fint sted betyr at det i alle fall har litt ly for vær og ikke minst vind. Vi liker å være mye ute, og spise ute. Da er det bra å ikke bli blåst bort. Jeg liker veldig godt hage og hagearbeid, og har ikke lyst på vindsvidde roser heller, sier han, og røper at værforskjeller også er en grunn til å se sørover på Karmøy.

– Det er bedre vær i Skudeneshavn enn på Åkra. Ikke minst mindre skodde. Så vi leter rundt Skudeneshavn. Gjerne med en hage, med et berg til å samle solvarme, for eksempel. Også steder som ligger litt landlig til er aktuelle. Det kan godt være et eldre småbruk. Eller et hus i Gamle Skudeneshavn, der er det både tett og fritt på en gang.

Huset skal helst være eldre, med der er han det han selv kaller romslig.

– Boligen må ikke være fra 1850, for å si det sånn. Men veldig fint hvis det er fra før 1965, i det minste. Det er ikke et 70-talls husbankhus vi er på jakt etter. Heller ikke en enebolig på et byggefelt.

Overveldet

Tanken på å en gang flytte hjem har vært levende en stund. Først de siste to-tre månedene er den blitt mer målrettet. Men paret ser at det ikke er garanti for at drømmeplassen dukker opp uten videre.

Derfor la Grindhaug ut etterlysningen på Facebook.

– En del eldre eiendommer blir ikke uten videre lagt ut for salg. Kanskje folk ikke helt vet hva de skal gjøre med dem, men vil ikke selge til hvem som helst. Da kan vi være et alternativ. Vi vil ta vare på eiendommen, og er opptatt av å beholde det gamle. Vi bruker ikke gips og laminat, eller river ned uten videre for å erstatte med nytt. Selvsagt vil også vi utvikle et sted til vårt eget. Men i takt med og med respekt for det som allerede finnes.

Den rette matchen har ennå ikke dukket opp, men han er overveldet over alle som har tatt kontakt.

– Jeg hadde ikke store forventninger, men siden jeg la det ut 30. desember har mange latt høre fra seg. Det er helt utrolig.

Hva er det så han ber om:

«Vi planlegger å flytte til Skudeneshavn eller bygdene rundt Skudeneshavn. Vi er på jakt etter et gammelt hus med hage...Huset kan gjerne være et oppussingsprosjekt», står det blant annet.

Det er ikke tilfeldig at de leter etter et gammelt hus.

Nå planlegger han vei

Govert Edvar Grindhaug leverte sin master i byplanlegging i 2021, og jobber nå i Vestland fylke.

– Med planlegging av fylkesveger. Kanskje ikke det en skulle tro, når masteroppgaven min handler om kulturminner og bygningsvern, med fokus på Gamle Skudeneshavn. Men det er faktisk spennende og kjekt, sier han, som har bodd i Bergen siden 2017.

Og før det studerte landskapsarkitektur og landsskapsvern i Sogndal.

Gamle hus og hager, kulturvern og bygningsvern er en stor interesse, og Grindhaug vil på sikt også jobbe med det. For jobb til de begge er også et kriterium for å flytte sørover.

– Men jeg er åpen på hvilken jobb jeg får på Haugalandet. Kjæresten min er sykepleier, så han får nok jobb. Vi får se hva som skjer.

Paret har tid til å vente.

– Om vi bor på Karmøy om et år. Usikker. Vi har ingen hast. Mye handler om når den rette plassen dukker opp, forteller Grindhaug.