POLITIKK: Rogaland, Haugalandet, det grønne skiftet og det grønne industriløftet. Det er ingen hemmelighet at Haugesunds ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) er opptatt av ny energi, teknologi, forskning og framtidens arbeidsplasser.

Under sitt innlegg til landsmøtet torsdag, etterlyste Haugesund-ordføreren støtte og handlingskraft. Men han innledet med et par telefonoppringninger han fikk under oljekrisen rundt midten av forrige tiår:

– Da jeg ble ordfører i 2015, var det et par telefoner som gjorde et spesielt inntrykk på meg. La oss kalle ham Svein. Svein var oppsagt fra jobb i Nordsjøen som ingeniør, men han hadde ikke de formelle papirene. Lønnen i Nordsjøen ga ham mulighet til å kjøpe et hus i Stavanger, der han bodde. Nå falt eiendomsprisene, slik at han ikke lenger kunne selge huset, uten å sitte igjen med en gjeld han ikke kunne betjene. Den gangen ble han reddet, da olje-og gassarbeidet i Nordsjøen tok seg opp igjen. Det er det ikke sikkert det gjør neste gang. Vi vet at antall arbeidsplasser innen olje og gass vil gå ned, vi vet bare ikke når, innledet Mohn i sin tale.

Etterlyser støtte og konsesjoner

Mohn presiserte at Rogaland er veldig avhengig av arbeidsplassene i olje- og gassbransjen, og at derfor er viktig å forstå at vi trenger omstillingshjelp av stat og regjering i overgangen til det grønne skiftet og oppfølging av det grønne industriløftet.

Han kom med flere eksempler der han mener Rogaland og vår region står klar, men trenger hjelp for å komme i gang.

– Vi har en intensjonsavtale om bygging av storskala batteriproduksjon, og vi trenger like mye støtte som andre regioner. Det får vi ikke i dag. Vi trenger konsesjoner for å bygge opp mellomlagring etter karbonfangst. Det har vi ikke fått. Vi trenger økonomisk støtte, ikke bare skryt, om vi skal få til storsatsing på flytende havvind, uttesting av ny teknologi på skip og autonomi, og forskning for å få ned kostnader. Vi kan bygge dette, men trenger oppstartshjelp, var Mohns klare tale til de i salen som sitter i regjeringen og Stortinget.

Han avsluttet sitt innlegg med et sitat fra den mektigste i partiet.

– «Lykkes Vestlandet eller Rogaland, lykkes Norge», har Jonas sagt. Vi har kompetansen. Vi bygger på skuldrene av olje- og gass-sektorens teknologi og innovasjon. Vi er klare.