Greta Thunberg med en vekker

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Norsk presse har fredet Greta Thunberg. Greit nok, hun er 16 år.

Men saken hun kjemper for har flere sider. De er det vanskelig å finne verken på papir eller nett. Og man må være passe naiv hvis man tror at hun ikke har med bakspillere i korstoget mot en bedre verden.

Tenåringen fra Sverige er et flott forbilde for endringer som statslederne bør få til. Men det tar tid. Alt nytt har en modningsprosess. Sånt blir ikke gjort i en kuvending. Hvis de i det hele tatt blir gjort.

Fortsatt er det et flertall blant verdens mest innflytelsesrike politikere som ikke støtter henne. Fortsatt har de samme maktmenneskene vanskelig med å ta henne og andre miljøaktivister på alvor. Fortsatt er gatene i byene fulle av eksos.

Og fortsatt øker bilsalget.

Alle vil ha frisk luft, men det er et fåtall som vil gjøre noe for å få den. Samtidig er det ikke alle som kjører el-bil. Og det er heller ikke alle som har råd til å kjøpe en. Og for mange er strekningene så lange at man må kjøre bil eller å ta fly for å komme dit de skal.

Derfor kan man trygt hevde at en grønn verden vil være for de som har råd til å bo i den.

Alle trenger en vekker, og den kan Greta Thunberg ha kommet med. Men å frelse verden på en-to-tre klarer hun ikke.

Og når blitzlampene slukkes, og pressen finner annet å skrive om, kan en ung jente fra Sverige stå nærmest ribbet tilbake. Nå rir hun på en bølge av kreativ optimisme. Men bølger har en tendens til å roe seg når de kommer inn i stille farvann.

Men dersom det skjer, kan hun i hvert fall vite at hun har gjort sitt for å få en verden det er lettere å puste i.

Og kanskje den har blitt det også.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken