HAUGESUND: Det ble en lang dag i retten onsdag, og det var ventet at torsdagens temaer ville kreve noe mindre tid. Det skulle vise seg å stemme, men det manglet ikke på detaljer heller denne dagen.

Konstituert statsadvokat Thale Thomseth skulle fortsette aktoratets utspørring av 52-åringen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Mannen har helt siden han ble pågrepet i fjor høst nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Han ble ført inn i rettssal 14 fire minutter på ni, og hadde på seg de samme mørke klærne som dagen i forveien.

Karmøy-mannen satte seg ned på stolen midt i rommet, helte vann i en kopp og tørket av bordet foran seg med venstre pekefinger.

To minutter over ni erklærte dommer Arne Vikse retten for satt.

Idet dommeren var i ferd med å gi ordet til Thomseth, brøt tiltalte inn og ba om å få si noen ord. Det fikk han lov til, og de neste par minuttene kom han selv inn på flere hendelser som han ønsket å beklage for.

Blant disse var to grove voldshendelser. En fra da han var 15 år gammel og slo ei kvinne i hodet med sykkelpumpe, og en hendelse fire år senere, da han strammet ei snor rundt halsen til psykologen sin.

Så ble ordet satt over til Thomseth.

Fikk kallenavn etter voldshendelse

– Jeg hører du er sliten, og det skal vi prøve å ta hensyn til. Vi kan begynne der du avsluttet i beklagelsen din, med denne hendelsen fra da du var 15 år gammel. Hva skjedde?, begynte hun.

– Jeg hadde vært på bueskyting, hvor det gikk dårlig. Jeg var frustrert, og tok meg en sykkeltur for å koble av. Da traff jeg på ei som jeg trodde var ei jente i nabolaget som hadde mobbet meg litt. Jeg hadde lyst til å hevne meg litt på henne. Dessverre viste det seg å være en helt annen, uskyldig kvinne, forklarte tiltalte.

Da han ble spurt om hva han mente med å hevne seg, tok han i bruk et ord som gikk igjen flere titalls ganger onsdag. «Erindre».

– Jeg kan ikke erindre det i dag, men jeg var forbanna. Jeg slo henne i hodet med ei sykkelpumpe som jeg hadde bakpå sykkelen. Jeg var vel overbevist om at det var henne, og det var først da hun ramlet og lå på bakken at jeg så at det ikke var det, forklarte mannen, som ikke husker hvor mange ganger han slo henne.

Etter dette sa han unnskyld til kvinnen, og hjalp henne blant annet med å finne en sko som hun hadde mistet i basketaket, ifølge ham selv.

– Sa du noe mer?, ville aktor vite.

– At jeg hadde tatt feil.

– Noe mer?

– Jeg har lest at jeg i avhør skal ha sagt mer, men det kan jeg ikke huske. Jeg har lest at jeg skal ha spurt henne om hun var gift, og hvordan hun og mannen hadde det sammen.


Aktor trakk flere ganger fram tidligere avhør, blant annet ett fra dagen etter hendelsen for over 37 år siden. Deretter spurte hun om han hadde gjort noe for å skjule hendelsen fra foreldrene sine.

Det svarte han nei på.

– I avhør den gang forklarte du at du hadde revet ut et stykke fra avisa om hendelsen, fordi du var redd for at foreldrene dine skulle lese om det. Moren din hadde oppdaget et merke under øyet ditt samme dag som det skjedde, og du unnskyldte det med at det hadde skjedd under bueskytingen, sa Thomseth.

– Jeg husker ikke hva jeg har sagt i avhør i 1986, svarte 52-åringen.

Han skal ved en eller to senere anledninger ha tatt seg inn i huset til kvinnen han slo og stjålet klær, blant annet et skinnskjørt.

Hendelsen med sykkelpumpa ga tiltalte et kallenavn som er blitt hengende ved ham i hjembygda fram til i dag, «Pumpe-*****».

Strammet snor rundt halsen

En annen alvorlig hendelse aktoratet trakk fram torsdag, skjedde i 1990. Han kjørte da til Haugesund, hvor han oppsøkte leiligheten til psykologen sin, og gikk inn.

Mannen selv «erindrer» at hun satt i senga på soverommet da han kom, men at de gikk inn i stua, hvor hun fant et glass vann til ham. Etter ei stund gikk han på toalettet, mens hun ble igjen i stua.

Han tok av seg buksa og gikk inn og satte seg på senga hennes.

– Dette er tøft å snakke om, men jeg begynte å fikle med meg selv. Etter ei stund sto hun i døråpningen, før hun gikk inn i stua igjen. Jeg fikk panikk. Tok ut ei snor av – jeg tror det var ei joggebukse – og gikk inn i stua. Jeg skulle skremme henne fra å anmelde meg. Hadde ingen intensjon om å skade henne. Tok snora rundt halsen på henne, og strammet til. Hun slo meg i ansiktet, og jeg tror snora røk ganske kjapt, forklarte mannen torsdag.

– Hva hadde skjedd om snora ikke røk, og hun ikke slo deg?, ville aktor vite.

– I verste fall kunne det gått galt. Hun kunne jo blitt kvalt. Men jeg hadde ingen intensjon om det, svarte 52-åringen.


I en dom fra Gulating lagmannsrett hvor mannen ble dømt for kroppskrenkelse mot kvinnen, står det at dette var « … svært nært opp til et drapsforsøk. For så vidt er det bare drapshensikten som mangler».

Han gjentok torsdag at han ikke hadde til hensikt å skade henne.

Brøt ut i gråt

Som Haugesunds Avis har omtalt, er mannen tidligere dømt for å ha blottet seg for en rekke tilfeldige kvinner i Haugesund våren 1996.

Han hadde også en lengre periode med tyverier av kvinneklær, sko og undertøy fra boliger på Haugalandet og i Stavanger.

Da han torsdag ble spurt om disse hendelsene, trakk han fram et avhør med to politifolk fra Stavanger i 2004.

– De hadde en skikkelig alvorsprat med meg, og fortalte hvordan dette var for de fornærmede, noe jeg ikke hadde tenkt på. Jeg er ydmyk og takknemlig for den samtalen. Det var en skikkelig vekker for meg. Jeg skulle ønske noen hadde tatt …

På dette tidspunktet brøt mannen ut i gråt, og slet med å få ut flere ord.

– … mye tidligere tak i dette.

Etter dette brøt mannen totalt sammen i tårer.

– At noen hadde tatt dette med meg, for det hadde spart meg selv og andre for mye tull og tøys.

Tok pause

Dommer Arne Vikse bestemte på dette tidspunktet at retten skulle ta en pause. Mannen tørket tårer med en serviett, før han ble ført ut.

Det finnes ingen dommer mot mannen i norsk rettsvesen etter 2005. Han har kun fått trafikkrelaterte forelegg.

Senere på dagen var det forsvarernes tur til å stille 52-åringen spørsmål. Han forklarte seg da blant annet om ei vanskelig ungdomstid.

Retten ble hevet i 13-tiden torsdag, og starter opp igjen mandag klokka 09.30.

Les også

Er dette en drapsmann?