Gå til sidens hovedinnhold

Gudbrandsfjellet

Artikkelen er over 1 år gammel

Gudbrand, var etter sagnet på vei fra Hervik til Falkeid. Det ble tett skodde og han gikk seg vill. Han kom opp mot toppen av fjellet, men havnet utfor en skrent og falt ned i vatnet og druknet. Vatnet heter i dag Gudbrandsvatnet og fjellet Gudbrandsfjellet etter ham.

Vindmøller

I 2006 ga NVE konsesjon for bygging av 13 vindmøller på Årvikfjellet like sørvest for Gudbrandsfjellet. Det planlagte anlegget har fått navnet Tysvær Vindpark. Anleggsarbeidet er nå i gang. Skal du oppleve Gudbrandsfjellet før arbeidet med veger og vindturbiner er på plass må du ta turen snart.

Turbeskrivelse

Turen til Gudbrandsfjellet er forholdvis kort, men gir mye flott utsikt som lønn for innsatsen.

Vi følger hovedvegen nordover mot Tysværvåg ca 500 meter forbi et hus på venstre side av vegen og tar til venstre ved ei lita bru. Her følger vi merket løype til venstre ca 100 meter langs dyrket mark, og vi kommer inn på den gamle skolevegen fra Rossadal til Hervik. Stien er godt merket og går i lett skogsterreng opp til Djupadalen.

Her deler løypa seg og går bratt opp til Gudbrandsfjellet. Vi velger den lengste og følger den gamle skolevegen opp til Rossadal. Her tar vi til venstre og følger stien opp til utsiktsplassen Strengen. Navnet er fra den tida det var løypestreng her for å frakte høy og lyng fra fjellet og ned til garden.

Traseen videre er flat og går i fjellterreng. Etter ei bratt kneik kommer vi til Gudbrandstjørna. Vi går rundt denne og opp til varden på 292 m.o.h. Her må du nyte utsikten.

Vi kan enten gå samme veg tilbake, eller gå nordover langs kanten av fjellet for å nyte utsikten over Hervik og Hervikfjorden. Snarvegen går nedover fjellet rett ned til den gamle skolevegen. Men denne traseen er sleip og glatt når det er vått.

Turfakta

VARIGHET: To-tre timer tur-retur.

MERKING/SKILTING: Merket løype.

FRA HAUGESUND: Vi kjører til Hervik.

PARKERING: På kaien på Hervik.

KART: Turkart Tysvær. 10015 Haugesund.

Kommentarer til denne saken