Gå til sidens hovedinnhold

Gullstien i Sveio

Artikkelen er over 1 år gammel

TURTIPS: Turen til gullgruvene i Sveio er en lett og interessant tur som passer for de fleste.

Vi starter turen ved vegen til Kvitanes, hvor vi parkerte. Etter ca 200 meter går vi over stemmen i Buatjernet og følger sti og gammel kjerreveg til vi treffer på hovedvegen igjen.

Vi krysser så vegen og går ned der hvor skiltet til Gullstien står og følger godt synlig sti til vi treffer på en sti som går mot sjøen. Her står det skilt Gullstien til venstre og etter ca 20 meter tar vi til høyre og følger stien til et uthus. Vi følger grusveg til venstre ca 100 meter før vi tar til høyre ca 100 meter forbi murene etter et uthus til grind og videre på godt synlig og merket sti til Gullgruvene. Her er det satt ut benk for en rast.

Fylt med vann

Gruvene er i dag fylt med vann.

Ta gjerne en tur opp på knausene mot sjøen, her er det god utsikt over Bømlafjorden.

Turen tilbake kan gås i samme trase, eller vi kan ta til høyre når vi treffer på gardsvegen og gå opp på hovedvegen og følge den tilbake til bilen.

Gullgruvene

Thomas Wegner Simonsen fant i 1871 en gullklump på Hovdaneset. Funnet vakte oppsikt, og i 1883 sikret Vestlandske grubecompagni seg enerett til å skjerpe på Hovdaneset. Det ble først gravd et dagbrudd som var 20 meter langt og seks meter dypt. Etter hvert som gruva ble sprengt ut videre, fikk den navn etter hovedeier Niels Berg. Mer maskinell gruvedrift kom i gang fra 1887. Gullholdig stein ble fraktet med båt til Buavåg. En steindemning mellom Hovda og Bua sørget for vannforsyning til drift av steinknuseri og stamper i Buavåg. Det ble bl.a. bygget ei lita smeltehytte i Buavåg og smie i Buavåg. På det meste skal 30-40 mann ha vært i arbeid på gruveanlegget. Men gullmengdene på Hovda viste seg å være mindre enn antatt. Gulleventyret endte med at gruveselskapet ble slått konkurs i 1893, og de fleste eiendelene ble solgt på auksjon.

Turfakta

GANGTID: Ca en time tur-retur.

FRA HAUGESUND: Til Buavåg via fylkesveg 541, fylkesveg 47 fra Ekrene, E39 via Sveio og Tjernagel, eller E39 i Rødskrysset via Auklandshamn.

PARKERING: På kaien i Buavåg, eller ved vegen til Kvitanes.

MERKING/SKILTING: Skiltet og merket sti

KART: Turkart Sveio.

Kommentarer til denne saken