Gå til sidens hovedinnhold

Rogalandsgenet

Artikkelen er over 5 år gammel

De som har feil i BRCA1 og 2-genene har 60–90 prosent risiko for å utvikle brystkreft i løpet av livet.

HELSE: – BRCA er et gen alle har, og som lager et protein som er viktig for å reparere genfeil i kroppen. Slike genfeil oppstår mange ganger i et liv og å reparere disse er helt nødvendig. De som har en genfeil i BRCA-genet får ikke laget proteinet som skal reparere genfeil i cellene og dermed er det lettere for disse personene å få kreft, forklarer Hans Petter Eikesdal.

Haugesunderen er overlege og forsker på fagfeltet, og har kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus som arbeidsplass.

BRCA1 og 2 blir ofte omtalt som Rogalandsgenet fordi det stammer fra fire slekter i Rogaland.

– Det er bestemte områder i landet der disse familiene har bodd siden Svartedauden. Da flyktet de til dalføret og levde isolert. Dermed overlevde genfeilen. I nyere tid har mennesker flyttet mer på seg, og genfeilen har blitt mer utvannet. Men det er fremdeles en opphopning av denne genfeilen i Rogaland, sier Eikesdal.

Fem prosent

Totalt sett har rundt fem prosent av brystkreftrammede arvelig brystkreft. En stor andel er BRCA, sier Eikesdal.

Både menn og kvinner kan arve genfeilen. Det er 50 prosent sjanse for at genfeilen går i arv til barn. Både menn og kvinner kan få brystkreft.

Får den som har genfeil i BRCA-genet forekommer både eggstokkreft og brystkreft hyppig. Ifølge Eikesdal vil arvelig brystkreft gi samme prognose som ikke arvelig brystkreft.

– En av ti kvinner får brystkreft. De aller fleste vil ha en i familien som har hatt det. Vi vet en del om hvilke faktorer som gjør at det er en sannsynlighet for at kreften dreier seg om arvelig kreft. For eksempel om en er under 50 år. Men det er også en stor grad av arvelige faktorer en ikke har oversikt over, sier Eikesdal.

Kommentarer til denne saken