Ser stigende hageinteresse

HAGEDESIGN: En del av designet som Komplett Utemiljø fra Haugesund var med på å lage.foto: privat

HAGEDESIGN: En del av designet som Komplett Utemiljø fra Haugesund var med på å lage.foto: privat

Artikkelen er over 4 år gammel

Hampton Court Flower Show er en av verdens største hagemesser.

DEL

HAGE: Daglig leder i Komplett Utemiljø Leif Krogstad og kona Anne Lønning Krogstad, som er hagedesigner i samme firma, tok nylig turen til England og RHS Hampton Court Flower Show.

Her brukte de fem dager med teamet til den engelske hagedesigneren Catherine MacDonald og utførte hennes hagedesign.

Det gikk veien, og teamet kunne dra derfra med gullmedalje.

Blant de største

På hjemmesiden til RHS Hampton Court Flower Show kan man lese at messeområdet er på rundt 130 mål, og at de har et gjennomsnitt på 130.000 besøkende hvert år.

– Hampton har en noe mer kunstnerisk tilnærming enn Chelsea Flower show. Den er også bygget over et større areal og er dermed litt romsligere, sier Krogstad.

Verdensledende hagedesignere bruker hvert år 21 dager på å forvandle det som til vanlig er en gigantisk gressplen til en mengde designhager i ulike kategorier.

Hagene kan bli premiert med gull, sølv eller bronsemedaljer.

De beste innen hver kategori vinner også priser. Etter at utstillingen er over, demonteres alle hagene og gressplenen kommer tilbake, før alt gjentas året etter.

Interessen øker her hjemme

Krogstad forteller at hage er veldig mye større i England enn her hjemme. På den store hagemessen henter de inspirasjon som de tar med hjem til sine anlegg her, for eksempel når det kommer til nye design eller spennende plantesammensetninger.

– Det er som en interiørmesse, bare eksteriør. Det er så mye mer man kan gjøre med levende ting. Det er flere parametere; luft, lukt, vann, forteller Krogstad engasjert.

Han opplever en stadig større interesse blant folk her hjemme.

– Hageinteressen i Norge er stigende, dette med design, nå vil man vil designe uterom på samme måte som man gjør inne, sier hagedesigneren, som regner med å dra tilbake til England neste år.

Hagen var inngangsbillett

Det ligger prestisje i å få være med på showet, og for Komplett Utemiljø så var det deres arbeid her hjemme som ble utslagsgivende.

En cruiseskipsturist med sentrale verv i RHS Hampton Court Flower Show var på besøk i Komplett Utemiljøs egen hage, Kompletthagen, og ble så begeistret at han formidlet kontakt til det engelske hagefirmaet Landfarm.

Dette er det firmaet som hage-designer Catherine MacDonald jobber for.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken