Venter julehandel for to milliarder lille julaften

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

De siste sju dagene før julaften anslår Virke at det handles for rundt 19 milliarder kroner. Nordmenn ventes å bruke rundt 2 milliarder på lille julaften.

DEL

HANDEL: De siste sju dagene før julaften anslår Virke at det handles for rundt 19 milliarder kroner. Nordmenn ventes å bruke rundt 2 milliarder på lille julaften.

– Etter en litt seig start har julehandelen skutt mer fart utover i desember, og lille julaften anslår vi at det vil handles for rundt 2 milliarder kroner. Ser vi på de siste sju dagene før julaften, anslår vi at det handles for 19 milliarder kroner, sier direktør for Virke faghandel, Bror Stende.

– Julematen utslagsgivende

Ifølge Stende er det særlig julematen som er utslagsgivende, og som gjør at vi bruker så mye penger de siste dagene før jul.

Samtidig skal julegavene i hus. Erfaring viser at det er mange som venter til siste liten med å kjøpe inn de siste gavene som skal få plass under treet. Stende tror det derfor kan bli en travel dag i butikkene lille julaften.

For detaljhandelen er desember en viktig måned. Tidligere har Virke anslått at nordmenn vil handle for 58,5 milliarder i løpet av desember. Det tilsvarer at hver enkelt nordmann i gjennomsnitt legger igjen over 11.000 kroner i butikkene, ifølge Virke.

Dette er 30 prosent mer enn hva detaljhandelen gjennomsnittlig omsetter de øvrige elleve månedene.

Faghandelen opplever også stor omsetning. Virke har tidligere opplyst i en pressemelding at faghandelen vil omsette for 33,5 milliarder kroner i desember. Butikker som selger mat- og drikkevarer samt andre dagligvarer vil omsette for rundt 25 milliarder kroner.

Artikkeltags